Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Corona remt huurmarkt af

Door de lockdown in het voorjaar loopt het aantal nieuwe huurcontracten fors achter op vorig jaar. De sterke stijging van de huurprijzen van de voorbije twee jaar in Vlaanderen is, behalve in de grote steden, afgezwakt.
De achterstand op de huurmarkt die de lockdown veroorzaakte, is nog lang niet goedgemaakt. ©BELGA

'De impact van de lockdown op de huurmarkt is groot. We moeten er alles aan doen om een nieuwe situatie zonder plaatsbezoeken aan woningen te vermijden', waarschuwt Pieter Decelle, beleidsmedewerker bij de beroepsfederatie Confederatie van Immobiliën (CIB).

Wat is de gemiddelde huurprijs van appartementen in uw gemeente?

Minder verhuringen

Uit cijfers van de CIB, die De Tijd kon inkijken, blijkt dat de coronacrisis een rem zette op de verhuringen en op de stijging van de huurprijzen. In het eerste halfjaar waren er 18 procent minder nieuwe verhuringen via de makelaars dan in de zes maanden ervoor. Na betere prestaties in juli werd de achterstand teruggebracht tot 14 procent. In die cijfers zitten geen tweede verblijven of studentenhuisvesting.

Rem op prijsstijging

De huurprijzen lagen in de eerste zes maanden van 2020 gemiddeld 1,5 procent hoger voor alle woningtypes. Voor appartementen bleef de stijging beperkt tot 1,3 procent. De prijzen stegen volgens de CIB iets sneller dan de inflatie, maar het verschil is minder uitgesproken dan een of twee jaar geleden. Er is geen algemeen overaanbod van woningen, zeker niet van huizen.

We moeten er alles aan doen om een nieuwe situatie zonder plaatsbezoeken aan woningen te vermijden.
Pieter Decelle
Beleidsmedewerker Wonen bij CIB

Appartementen

De aankoopprijzen stegen sneller dan de huurprijzen. In de eerste zes maanden van dit jaar stegen de prijzen van appartementen volgens de notarissen met 5,3 procent in vergelijking met de tweede helft van vorig jaar. Dat is beduidend meer dan de huurprijzen (+ 1,3%).

'De grote vraag naar woningen wordt gestimuleerd door de lage rentevoeten. Bij een niet-stijgend aanbod leidt dat normaal tot hogere woningprijzen, maar niet meteen tot hogere huurprijzen', zegt Frank Vastmans, vastgoedeconoom aan de KU Leuven.

Trager dan voor corona

In vergelijking met twee jaar geleden stegen de prijzen van appartementen in de eerste zes maanden met 9,9 procent. De huurprijsstijgingen van flats, waarvan er de jongste jaren massaal zijn bijgebouwd, bleven beperkt tot 6,4 procent. Dat betekent dat het huurrendement van de investeerders sinds de uitbraak van de coronapandemie onder druk staat. 2,2 à 2,4 procent huurrendement blijft wel mooi in vergelijking met een spaarboekje of obligatie.

De huurprijzen voor huizen stegen in twee jaar sneller dan die van appartementen. De makelaars zagen de huurprijzen van halfopen bebouwingen met 10 procent stijgen, voor vrijstaande huizen was dat zelfs 11 procent. Door corona is er een grotere interesse voor huizen.

Sterkere stijging in grote steden

De huurprijsstijgingen hielden de voorbije zes maanden beter stand in de grote, centraal gelegen steden Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen. Over een periode van twee jaar stegen de huurprijzen van appartementen het snelst in Sint-Niklaas (+16%), Leuven (+10%) en Gent (+9%). In Turnhout en Oostende bleven de prijzen voor appartementen de voorbije twee jaar vrijwel ongewijzigd.

Een appartement huren is het duurst in Antwerpen (990 euro per maand). Dat is ruim boven het Vlaamse gemiddelde (734 euro). Roeselare (600 euro) is de goedkoopste centrumstad om een appartement te huren.

De makelaars van CIB nemen zowat 40 procent van de totale markt voor hun rekening. Ze zijn niet aanwezig op de sociale huurmarkt en minder in het onderste segment van de private huurmarkt.

Nieuw afgesloten contracten voor de private huurmarkt vertegenwoordigen maar een deel van de huurmarkt. Voor lopende contracten kan de huurprijs alleen worden geïndexeerd. Dat gebeurt vaak in het begin van het jaar.

Wat is de gemiddelde huurprijs van appartementen in uw gemeente?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud