Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Strengere nieuwbouwnorm een jaar uitgesteld

Het S-peil, een nieuwbouwnorm die de energie-efficiëntie van de buitenschil van uw woning meet, wordt volgend jaar dan toch niet aangescherpt. De Vlaamse regering verleent daarvoor uitstel tot 2022.
Nieuwbouwwoningen moeten aan strenge normen voldoen. ©Saskia Vanderstichele

Sinds 2018 moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen aan twee energienormen voldoen: het e-peil en het S-peil.

Het e-peil meet de energiezuinigheid van de woning. Het mag maximaal 30 bedragen. De komende jaren wordt aan die norm niet gesleuteld. Hoe lager de waarde, hoe energiezuiniger uw woning.

28
S-peil
Het S-peil zou in 2021 dalen van 31 naar 28. Die verstrenging wordt uitgesteld tot 2022.
Het S-peil meet de energie-efficiëntie van de buitenschil, zoals het dak, de buitenmuren en de vloer.  Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe kleiner de warmteverliezen. Dat geeft een lager S-peil. Ook hier geldt: hoe lager, hoe beter. Het S-peil mag maximaal 31 bedragen. De bedoeling was die parameter vanaf 2021 aan te scherpen tot 28, maar die verstrenging wordt uitgesteld tot 2022, besliste de Vlaamse regering vorige week.

'Na overleg met de sector blijkt dat architecten en verslaggevers nog te weinig vertrouwd zijn met het nieuwe S-peil. In afwachting van bijkomende analyses van het Vlaams Energieagentschap en voor een verlenging van de ‘leertijd’ van de bouwprofessionals stellen we de verstrenging tijdelijk met een jaar uit tot 2022', zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Bovendien staat de bouwsector door de coronacrisis al voor voldoende grote uitdagingen.

Afstel?

De Bouwunie, de beroepsfederatie van de kmo-bouwbedrijven, is tevreden met het uitstel. De strengere norm zou bouwen 5 à 10 procent duurder maken, omdat voor het behalen van die norm extra in isolatie geïnvesteerd moet worden.

'We hopen dat de evaluatie rekening houdt met de financiële en economische gevolgen', zegt de Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Voorlopig is het plan de verstrenging te behouden, klinkt het op het kabinet van Demir.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud