Netto Het antwoord op al uw geldvragen

U krijgt extra tijd om te verhuizen

Wie wil profiteren van de gunsttarieven voor de aankoopbelasting op de gezinswoning, krijgt meer tijd om te verhuizen. Ook levert slopen en heropbouwen vanaf volgend jaar een lager tarief op.
©ROBIN UTRECHT

Koopt u vastgoed, dan moet u registratierechten betalen. Het standaardtarief bedraagt 10 procent, maar voor de gezinswoning gelden onder bepaalde voorwaarden voordeeltarieven. Het Vlaams Parlement versoepelde afgelopen week enkele van die voorwaarden. 

1 jaar extra om te verhuizen naar gezinswoning

Bezit u geen ander vastgoed en gaat u er zelf wonen, dan betaalt u sinds begin 2020 6 procent registratiebelasting. Een voorwaarde is wel dat u zich binnen twee jaar na het verlijden van de notariële koopakte domicilieert op het nieuwe adres. Drie maanden voor de deadline herinnert de Vlaamse Belastingdienst u daaraan.

De versoepeling geldt voor iedereen die sinds juni 2018 een gezinswoning kocht.

In de praktijk bleek die periode van twee jaar vaak te kort, bijvoorbeeld als renovatiewerken langer duren dan voorzien. Daarom wordt de verhuistermijn verlengd van twee naar drie jaar. De versoepeling geldt voor iedereen die sinds juni 2018 een gezinswoning kocht. De datum van de voorlopige verkoopovereenkomst - ook het compromis genoemd - telt. Iedereen voor wie de deadline oorspronkelijk in juni 2020 afliep, krijgt dus een jaar extra om te verhuizen.

3 jaar extra om te verhuizen naar beschermd monument

Koopt u een enige eigen woning die beschermd is als monument, dan geldt een tarief van 1 procent, op voorwaarde dat voldoende wordt geïnvesteerd en gerenoveerd in het pand. Om die werken uit te voeren heeft de koper vijf jaar, maar hij was tot nog toe verplicht er zich binnen twee jaar te domiciliëren. Ook dat wijzigt. Voortaan heeft de koper vijf jaar om er zich te domiciliëren, evenveel tijd als voor de werken.

Ook sloop komt in aanmerking

Wie zijn gezinswoning energetisch renoveert, geniet een extra korting op de registratiebelasting. Hij betaalt 5 procent in de plaats van 6 procent. Vanaf 2021 betaalt ook wie een woning sloopt en (deels) heropbouwt dat lagere tarief. Zo’n wederopbouw kwam tot nu niet in aanmerking voor het verlaagde tarief.

5 procent
5 procent
Wie een woning sloopt en heropbouwt, betaalt vanaf 2021 5 procent registratiebelasting.

De sloop- en herbouwwerkzaamheden moeten ingrijpend zijn: een nieuwbouw moet minstens 800 m³ of minstens een wooneenheid omvatten. Bij een renovatie moet 75 procent van de buitengrenzen van het nieuwe gebouw (buitenmuren, daken, vensters en deuren) nieuw gebouwd zijn.

Wat als u de voorwaarden niet respecteert?

Ter herinnering: Wie te laat verhuist of de energievereisten van de heropbouw of renovatie niet haalt, moet aanvullende rechten betalen. Het gaat om het verschil tussen wat u al betaalde aan registratiebelasting en het standaardtarief van 10 procent. Daar komt een belastingverhoging van 20 procent op de aanvullende rechten bij.

Bereken het zelf

Bereken via onze tool hoeveel registratiebelasting u betaalt op uw vastgoedaankoop


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud