netto

Hoe financieel rondkomen na uw pensioen?

©Mediafin

Veertig jaar lang had u een mooi inkomen. En dan gaat u met pensioen en valt u terug op een maandbedrag dat voor een werknemer tussen 1.200 en 2.300 euro ligt. U weet dus wat u te doen staat: maken dat u een appeltje voor de dorst hebt om uw levensstandaard op peil te houden.

Toegegeven, naarmate u ouder wordt, vallen er heel wat kosten weg. Doorgaans zijn de kinderen afgestudeerd en het huis uit en is de woning afbetaald. Maar als u met pensioen gaat, vallen ook de extralegale voordelen weg. Gedaan met uw bedrijfswagen, laptop, telefoon en hospitalisatieverzekering die uw werknemer betaalde. Bovendien zult u rekening moeten houden met nieuwe kosten. Ieder van ons wil natuurlijk zo lang mogelijk gezond en fit blijven, maar het valt niet te ontkennen dat ouder worden vaak ook tot hogere geneeskundige uitgaven leidt. Om nog te zwijgen van de kosten om uw woning eventueel aan te passen aan de ingeperkte mobiliteit.

We zouden aan dit verhaal natuurlijk ook een positieve draai kunnen geven. Misschien wilt u na uw 65ste wel graag meer geld in uw hobby stoppen? Of een extra reisje maken? Redenen genoeg dus om met een duidelijk plan richting uw pensioen te gaan.

Vaststaat dat u al een behoorlijke som geld achter de hand moet hebben om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Tenzij u een hooggeplaatste ambtenaar was (zie tabel).

Heel wat mensen sparen voor hun pensioen via het stelsel van de tweede pensioenpijler. Maar echte vetpotten kunt u op die manier niet opzijzetten. Volgens de recentste info (2016) in de databank voor aanvullende pensioenen (DB2P) heeft de Belg tussen zijn 55ste en 64ste een gemiddelde reserve van 50.673 euro opgebouwd. Maar dat gemiddelde wordt sterk opgevijzeld door een toplaag. De mediaan ligt amper op 6.894 euro, wat betekent dat de helft van de mensen niet eens aan dat bedrag komt.

Het is meteen duidelijk dat de doorsnee Belg niet genoeg spaargeld heeft om alleen maar op basis van het rendement daarop zijn pensioen aan te vullen tot aan zijn 85ste. Onvermijdelijk zal het kapitaal geleidelijk worden 'opgegeten'.

Op hoeveel wettelijk pensioen mag u rekenen? (bruto, per maand)

Alleenstaandenpensioen in euroMinimumpensioenMaximumpensioen

Werknemer1.212,432.313,67

Zelfstandige1.212,431.351,92

Ambtenaar1.338,866.537,80

2.313,67€

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect