netto

pensioengids

LEZERS GETUIGEN

'Overheid zal meer uitkeringen moeten betalen.'

'Dit is onverantwoord.'

'Alleen als het deeltijds kan.'

DOE DE QUIZ

En kom te weten of u klaar bent voor een goed pensioen.

september 2015

pensioenkaart

8Wat heeft de regering al beslist? De finishlijn naar achter schuiven en de mogelijkheden beperken om onderweg bij te tanken: zo kunt u de doorgevoerde pensioenmaatregelen nog het best samenvatten.

16Wat ligt er nog op de onderhandelingstafel? Van een harmonisering van alle pensioenen tot deeltijds pensioen: een blik op de pensioenideeën van de regering-Michel.

22Hoeveel minder pensioen als u vroeger stopt met werken? De wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken tot 67 jaar. Wat zijn de financiële gevolgen als u het tóch vroeger voor bekeken houdt?

28Wordt de groepsverzekering een lege doos? De groepsverzekering werd lange tijd gezien als een gunstig extraatje voor werknemers. Houdt die bewering stand, nu er aan alle kanten aan dat voordeel wordt gemorreld?

34Hoe als zelfstandige uw wettelijk pensioen aanvullen? Amper 800 euro per maand: dat is het gemiddeld pensioen van een zelfstandige. Toch bestaan er mogelijkheden om uw levensstijl op peil te houden.

42Is pensioensparen nog een aanrader? De regering heeft opnieuw gesleuteld aan de pensioenfondsen en -verzekeringen. Welke argumenten zijn er nog om aan fiscaal vriendelijk pensioensparen te doen?

48Is zelf sparen voor uw oude dag dé oplossing? Hoe kunt u zelf een spaarpot voor uw oude dag opbouwen? En vooral, hoe groot moet die zijn?

VOLGENDE keer IN NETTO MAGAZINE:

zelfstandigengids

24 oktober BIJ DE TIJD

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud