Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

40 miljoen euro voor vervroegd pensioen zware beroepen

De regering heeft het budget vastgelegd dat besteed kan worden aan vervroegd pensioen voor zware beroepen.
Op Koningsdag 15 november protesteerden de militairen tegen de plannen om hun pensioenleeftijd op te trekken. Als ze erkend worden als zwaar beroep kunnen ze de dans alsnog ontspringen. ©Photo News

Dat is een belangrijke stap in de discussie over welke beroepen zwaar genoeg zijn om nog vanaf 60 jaar met pensioen te kunnen.

Toen de federale regering besliste de pensioenleeftijd vanaf 2030 op te trekken naar 67 jaar en de leeftijd voor vervroegd pensioen tegen 2019 stelselmatig naar 63 jaar te brengen besliste ze ook een uitzondering toe te staan voor wie een zware baan heeft.

Afgelopen weekend legde de regering het budget vast om die uitzonderingsmaatregel te financieren. In 2019 voorziet ze een budget van 40 miljoen euro. Maar dat bedrag stijgt de jaren nadien fors. In 2020 is de enveloppe 70 miljoen euro waard, in 2021 wordt dat 92 miljoen en in 2022 gaat het over 123 miljoen euro. 

Vier criteria

Nu het budget vastgelegd is, weten de sociale partners welke marge ze hebben om het concept zwaar beroep te concretiseren. Er komt alleszins geen lijst van zware beroepen. Eind augustus bereikten werkgevers en vakbonden wel een akkoord dat de wetgever criteria moet hanteren om te bepalen of een beroep zwaar is of niet, en dat die criteria voor iedereen moeten gelden. Het moet gaan om ‘precieze, objectieve, controleerbare, meetbare en registreerbare criteria’. De vakbonden willen vier criteria invoeren: lastige uren (ploegenarbeid, nachtarbeid), fysieke zwaarte van een job, veiligheidsrisico’s en psychosociale belasting (stress en burn-outs). Maar voor de werkgevers gaan die criteria te ver.

Als een beroep aan de criteria van zwaar beroep voldoet, zullen de betrokken werknemers vanaf 2019 toch nog tussen 60 en 63 met vervroegd pensioen kunnen zonder pensioen te verliezen. Als ze verkiezen na hun 60ste toch te blijven werken, krijgen ze meer pensioen.

Onder andere treinbestuurders en militairen hopen via het concept zwaar beroep alsnog de geplande verhoging van de pensioenleeftijd af te kunnen wenden. Op Koningsdag protesteerden 8.500 militairen grimmig tegen de beslissing om de pensioenleeftijd tegen 2030 op te trekken naar 63 jaar. Nu kunnen militairen op 56 jaar met pensioen. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud