netto

Begin zo vroeg mogelijk te sparen voor uw pensioen

Niet alleen het bedrag dat u stort, genereert al die jaren intrest. Ook de intrest die telkens weer belegd wordt, genereert telkens opnieuw intrest. ©Matthias Kulka/zefa/102223

Vroeg begonnen is half gewonnen, zo luidt het gezegde. Dat geldt zeker uw pensioen. Hoe vroeger u begint te sparen voor uw oude dag, hoe groter uw appeltje voor de dorst zal zijn.

Niet alleen omdat u gedurende meer jaren geld opzijzet, maar ook wegens de kracht van het systeem van rente op rente.

Sneeuwbaleffect

‘Want niet alleen het bedrag dat u stort, genereert al die jaren intrest. Ook de intrest die telkens weer belegd wordt, genereert telkens opnieuw intrest’, legt pensioenspaarfondsbeheerder Johan Van Geeteruyen (Degroof Petercam) uit. Dat sneeuwbaleffect maakt dat kleine inspanningen op het einde van de rit grootse resultaten kunnen opleveren.

Pensioengids 2018
Zaterdag 24/11, gratis bij De Tijd

40 tips voor een hoger pensioen

Voorbeeld

Om een bedrag van 150.000 euro bij elkaar te sparen tegen uw 67ste, en startend op uw 25ste, moet u volgende bedragen aan de kant zetten (aan 4,75%):

  • MAANDELIJKS: 96,14 euro per maand 
  • JAARLIJKS: 1129,48 euro per jaar

Om datzelfde bedrag bij elkaar te sparen als u pas op uw 45ste start, moet u volgende bedragen aan de kant zetten (aan 4,75%):

  • MAANDELIJKS: 326,03 euro per maand
  • JAARLIJKS: 3830,33 euro per jaar

 Als u 20 jaar later start, moet uw spaarinspanning met andere woorden dus ruim 3 keer zo groot zijn om hetzelfde eindkapitaal bij elkaar te sparen.

Rente

Natuurlijk hangen die resultaten ook af van het rendement van uw investering. Hoe meer uw centen renderen, hoe groter het sneeuwbaleffect zal zijn, zo blijkt uit berekeningen van Axa Bank.

Voorbeeld: U heeft een startkapitaal van 100.000 euro.

  • Als u dat geld op een spaarboekje laat staan, en we ervan uitgaan dat u de minimale rente van 0,11 procentkrijgt, heeft u na 20 jaar 102.223 euro.
  • Maar als diezelfde 100.000 euro jaarlijks 3 procent opbrengt, dan heeft u na 20 jaar 180.611 euro.
  • Slaagt u erin om elk jaar een rendement van 5 procent te realiseren, dan wordt dat 265.330 euro. Of meer dan een verdubbeling van uw initiële bedrag.

Kleine kanttekening: de voorbeelden houden geen rekening met de inflatie en eventuele kosten. Maar ze tonen wel aan hoe groot de kracht van rente op rente kan zijn.

Ook met weinig geld

Dat geldt overigens niet alleen voor grote sommen. Ook als u geen aardig bedrag hebt om mee te beginnen en van nul uw appeltje voor de dorst moet opbouwen, is het verschil aanzienlijk.

Voorbeeld: U zet elke maand 100 euro opzij.

  • Stort u dat geld op een spaarboekje dat elk jaar 0,11 procent opbrengt, dan is dat bedrag na 20 jaar aangegroeid tot 24.267 euro.
  • Brengt uw maandelijksde storting op jaarbasis 5 procent op, dan levert u dat na 20 jaar 40.754 euro op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect