Belgen lopen storm voor pensioenspaarfondsen

Drie grootbanken melden dat het aantal nieuwe contracten met 20 tot 33 procent is gestegen. ©CORALIE CARDON

Het aantal nieuwe pensioenspaarders is in 2014 fors gestegen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij de banken. Dat is vooral te danken aan de hoge rendementen van de jongste jaren.

De populariteit van de pensioenspaarfondsen is in 2014 fors toegenomen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Drie grootbanken melden dat het aantal nieuwe contracten met 20 tot 33 procent is gestegen. Argenta meldt als enige een daling, maar blijft een belangrijke speler.

De voornaamste reden van het succes van de pensioenspaarfondsen zijn de hoge rendementen van de jongste jaren, signaleren verscheidene banken. De dynamische fondsen, die 50 procent of meer in aandelen beleggen, boekten in 2014 een gemiddelde return van 7 procent. In 2013 bedroeg de opbrengst zelfs 12,8 procent.

Interesse

Ook de grote aandacht voor de toekomst van de pensioenen verklaart de interesse voor pensioensparen. Belfius merkt op: ‘De pers snijdt dit thema regelmatig aan. Dat ondersteunt de pensioenspaarreflex van de Belg.’ De nieuwe federale regering nam een aantal maatregelen die de Belg verplichten om langer te werken. De wettelijke pensioenleeftijd stijgt naar 67 jaar tegen 2030.

Pensioenspaarfondsen zijn een onderdeel van de zogenaamde derde pensioenpijler. 2,9 miljoen Belgen of 64 procent van de werkende bevolking doet aan pensioensparen. De ene helft doet dat via een pensioenspaarfonds en de andere helft via een pensioenspaarverzekering. De meeste instellingen hebben nog geen cijfers over de verzekeringen.

Jongeren

De bedragen die zijn gestort in pensioenspaarfondsen bleven ongeveer stabiel. Bij BNPP Fortis daalde de gemiddelde storting met 2 procent naar 826 euro. ‘De helft van de nieuwe contracten werd onderschreven door jongeren van minder dan 30 jaar’, signaleert de bank. ‘Zij hebben minder dan het maximumbedrag van 940 euro gestort.’ Bovendien wordt het maximumbedrag dat Belgen kunnen sparen niet meer geïndexeerd. De regering besliste het maximum stabiel te houden tot en met aanslagjaar 2018.

De opgevraagde bedragen stegen bij BNPP Fortis en Argenta omdat meer mensen de pensioenleeftijd bereiken. Maar ING meldt een daling van de uitstroom. De instroom van vers geld blijft wel duidelijk groter dan de uitstroom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content