Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Bijverdienen na pensioen: wat mag?

Een gepensioneerde mag bijverdienen, maar er moeten socialezekerheidsbijdragen en belastingen worden betaald. En voor jonge gepensioneerden moeten de bijverdiensten beperkt blijven.
Advertentie
©ANP XTRA

Bent u ouder dan 65 of hebt u een loopbaan van 45 jaar achter de rug, dan mag u sinds begin 2015 onbeperkt bijverdienen bij uw pensioen. U moet wel een arbeidscontract sluiten of zich inschrijven als zelfstandige.

Bent u vooralsnog jonger dan 65 en hebt u geen 45 loopbaanjaren op de teller, dan is het bedrag dat u mag verdienen wel nog beperkt - vanaf 1 januari van het jaar waarin u 65 wordt, zal het onbeperkt mogen. Voor wie een rustpensioen geniet, ligt de grens als werknemer op 7.797 euro bruto per jaar, of 11.696 euro voor wie kinderen ten laste heeft. Voor wie een overlevingspensioen krijgt, liggen de grensbedragen op 18.154 en 22.693 euro. Voor bijverdiensten als zelfstandige liggen de plafonds iets lager. Meer verdienen mag, maar dan wordt er gekort op het pensioen en rijst de vraag of het u dat waard is.

Op de inkomsten als werknemer zijn de gewone socialezekerheidsbijdragen en belastingen verschuldigd.

Oefent u een activiteit uit als zelfstandige, dan moet u sociale bijdragen betalen, maar tegen een verminderd tarief: 14,70 procent. U hebt recht op dat tarief als u een rustpensioen geniet, of als 65-plusser alleen maar een overlevingspensioen hebt. Verdient u meer dan 56.182 euro per jaar, dan geldt boven die drempel een tarief van 14,16 procent. Op het inkomen boven 82.795,16 euro zijn geen bijkomende sociale bijdragen verschuldigd. De sociale bijdragen gelden op het netto belastbaar inkomen. U mag van uw bruto-inkomsten eerst de kosten aftrekken die u hebt gemaakt om uw activiteit uit te voeren.

Zijn uw plannen veel minder ambitieus en denkt u dat uw inkomen onder 2.878,84 euro blijft, dan moet u uw sociaal verzekeringsfonds daarvan verwittigen opdat de sociale bijdragen helemaal wegvallen. Verwittigt u niet, dan betaalt u het minimum van 109,03 euro per kwartaal.

Let op: ontvangt u een gezinspensioen (een van de partners heeft weinig of niet gewerkt), dan gelden er ook gelijkaardige beperkingen voor wat uw huwelijkspartner nog mag verdienen. Hier is het nog belangrijker de grensbedragen niet te overschrijden. Verdient de huwelijkspartner te veel, dan wordt er immers geen bedrag afgetrokken van het pensioen naargelang de grootte van de overschrijding, maar wordt meteen het gezinspensioen omgezet naar dat van een alleenstaande.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud