Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Elke maand geven 870 Belgen een zorgvolmacht

In anderhalf jaar tijd werd al 15.660 keer gebruikgemaakt van de mogelijkheid om buiten de rechtbank om een volmacht te geven aan een persoon naar keuze die je geldzaken zal behartigen als je dat zelf niet meer kunt. Zulke zorgvolmacht bestaat sinds september 2014.
Advertentie
Meer dan 15.000 Belgen lieten al op papier zetten wie hun geldzaken zal beheren als ze dat zelf niet meer kunnen. ©ANP XTRA

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) vroeg de cijfers op bij de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat en plaatste ze donderdag op haar website. 'Door het opstellen van een buitengerechtelijke zorgvolmacht kunnen veel problemen en familieruzies worden voorkomen', zegt Lahaye-Battheu. Gemiddeld worden er 870 zorgvolmachten per maand geregistreerd.

Uit de statistieken van de federale overheidsdienst Justitie blijkt dat van de 'gerechtelijke bescherming' jaarlijks ongeveer 10.000 keer wordt gebruikgemaakt, gemiddeld 833 keer per maand, ongeveer hetzelfde aantal als de buitengerechtelijke bescherming dus. Op dat vlak voorzag de wet in een aantal nieuwe accenten: niet alleen bewindvoering over de goederen, maar ook over de persoonlijke rechten van de beschermde persoon.

'De taak van familiale bewindvoerder mag niet onderschat worden en brengt heel wat administratie met zich mee. Velen haken dan ook af', zegt Lahaye-Battheu. 'Vandaar mijn voorstel om te werken met slechts één zichtrekening, waarvan de volledige outprint van de betreffende periode bij de beheerstaat wordt gevoegd.'

Ook de tweejaarlijkse evaluatie door de vrederechters zal worden herzien, omdat dit erg tijdrovend en duur is. De bevolkingsdiensten van de gemeenten vragen ook om duidelijker aan te geven of iemand al dan niet zijn of haar politieke rechten, zoals het stemrecht, nog kan uitoefenen.

In zijn antwoord op een parlementaire vraag van Lahaye-Battheu bevestigde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te werken aan een voorontwerp van wet om aan de knelpunten tegemoet te komen. Ook haar suggesties om de wet te vereenvoudigen zullen worden bestudeerd, aldus Sabien Lahaye-Battheu.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud