Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Rusthuizen in vijf jaar 20 procent duurder

Een Vlaamse bejaarde betaalt bijna een vijfde meer voor zijn rusthuisverblijf dan vijf jaar eerder. De prijs hangt wel sterk af van de plaats waar iemand woont.
Advertentie
©CORALIE CARDON

Wie betaalt de rekening van de rusthuissector? Hoe is het om te wonen en te werken in een rusthuis? En wat brengt de toekomst? Lees ons dossier over de Vlaamse rusthuizen.

Een Vlaamse bejaarde die in een vzw-rusthuis woont, betaalt per dag gemiddeld 49,96 euro voor zijn verblijf. Dat is haast 20 procent meer dan vijf jaar eerder, toen dat 42,50 euro was. Dat blijkt uit een studie van de bank Belfius over de rusthuizen. De kostprijs van 49,96 euro, oftewel net geen 1.500 euro per maand, slaat op het jaar 2013.

Door de hoge dagprijzen kunnen veel mensen hun rusthuisverblijf niet meer betalen met hun pensioen, dat gemiddeld slechts 1.200 euro bedraagt. Hou er ook rekening mee dat een verblijf sowieso duurder uitvalt, want de dagprijzen geven geen volledig beeld. De medicatie, de was of een bezoek aan de kapper zijn niet opgenomen in de prijs.

De rusthuiskosten verschillen overigens sterk naargelang de regio (zie kaart) en het kamertype. In en rond Antwerpen en Mechelen liggen de prijzen het hoogst, in het Waasland en de streek rond Tielt het laagst. Per dag gaat het al gauw om een verschil van 7 à 8 euro. Dat zou onder meer te maken hebben met de duurdere bouwgrond.

©mediafin

In een tweepersoonskamer, die steeds meer een zeldzaamheid wordt, ligt de prijs logischerwijze lager dan in een eenpersoonskamer. Voor zo’n kamer alleen betaalde een Vlaamse bejaarde in 2013 gemiddeld 50,79 euro.

De cijfers liggen in de lijn van die waarover Le Soir donderdag berichtte. Op basis van data van de federale overheidsdienst Economie schreef de krant dat de dagprijzen in drie jaar tijd met 10 procent zijn gestegen. In een vzw-rusthuis betaalt een bewoner intussen 52 euro per dag, in een commerciële voorziening 49,40 euro en in een OCMW-rusthuis 46,30 euro.

‘De cijfers van de FOD Economie worden echter verkeerd berekend’, zegt Renaat Van Der Stock van Belfius. ‘Een rusthuis heeft verschillende dagprijzen, die afhankelijk zijn van de kamergrootte en het aantal mensen dat op een kamer ligt. De overheidsdienst gooit alles per rusthuis samen en berekent daar een gemiddelde van.’

Concreet: 50 kamers met een dagprijs van 60 euro en tien kamers met een dagprijs 50 euro leveren volgens de FOD Economie een gemiddelde dagprijs van 55 euro op. Wordt het aantal kamers mee in rekening gebracht, dan komt de gemiddelde dagprijs op een veel realistischere 58,33 euro te liggen.

‘De cijfers van de FOD Economie zijn dus totaal onbruikbaar’, zegt Van Der Stock. Vandaar dat Belfius zelf de gemiddelde dagprijzen berekent. Maar enkel de vzw-rusthuizen doen aan die oefening mee. Voor de commerciële en de OCMW-instellingen kennen we échte gemiddelde dagprijs dus niet. De Vlaamse administratie, die sinds kort bevoegd is voor de rusthuizen, erkent het probleem en zoekt een oplossing.

Lees vanaf dit weekend in De Tijd de reeks ‘Onze Rusthuizen Doorgelicht’.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud