Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Afkopen studiejaren nog niet op kruissnelheid

Op 1 december hadden 13.207 werknemers en ambtenaren een aanvraag ingediend om hun studiejaren af te kopen in ruil voor een hoger pensioen op het einde van hun carrière.
Uit cijfers van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) blijkt dat ruim 13.000 werknemers en ambtenaren een aanvraag hebben ingediend om studiejaren af te kopen. ©BELGA

Wie later meer pensioen wil krijgen, kan sinds december 2017 zijn studiejaren afkopen tegen een voordeeltarief. De afgekochte jaren tellen dan mee voor de berekening van het pensioenbedrag.

De maatregel leidde niet meteen tot een stormloop: tot begin september stond de teller op bijna 11.000 werknemers. Op 1 december, een jaar na de invoering, hadden 13.207 werknemers en ambtenaren een aanvraag ingediend: 7.418 ambtenaren en 5.789 werknemers.

Nog toenemen

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) verwacht dat het aantal zal toenemen tot het einde van de overgangsperiode op 30 november 2020. 'Het afkopen van de studiejaren komt meer en meer op kruissnelheid: maandelijks neemt het aantal afkopen toe', zegt Bacquelaine.

Ambtenaren kunnen op mypension.be een berekening laten maken om te zien of het interessant is om studiejaren af te kopen, werknemers zullen dat ten laatste over enkele weken ook kunnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud