Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belgen maken zich zorgen over financiële situatie bij pensioen

Twee op de drie Belgen jonger dan 35 jaar verwachten geen comfortabel leven te kunnen leiden na pensionering. Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeringsgroep NN.
Advertentie
©BELGA

In opdracht van NN deed onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville een rondvraag bij 1.059 Belgen tussen 20 en 64 jaar. Daaruit bleek dat de Belg denkt gemiddeld 1.790 euro per maand nodig te hebben om al zijn pensioendromen waar te maken. De minderheid (43 procent) acht het waarschijnlijk dat ze deze financiële reserve ook effectief zullen opgebouwd hebben als ze met pensioen gaan. Bijna vier Belgen op tien vrezen volledig zonder geld te zitten tijdens het pensioen.

Vooral jonge Belgen maken zich zorgen. Bijna de helft (44 procent) van de jonge Belgen gelooft dat ze tot na hun 67 jaar zullen moeten werken voor ze met pensioen kunnen gaan. En zelfs wanneer ze dan op pensioen kunnen, verwacht 6 op 10 jonge Belgen onder 35 jaar dat ze zullen moeten blijven bijverdienen. De meerderheid van de jonge Belgen (65 procent) heeft er dan ook geen enkel vertrouwen in dat de overheid hun pensioen nog zal kunnen uitbetalen.

Financiële opvoeding

'Een betere financiële opvoeding is vandaag cruciaal om ons land voor te bereiden op leefbare pensioenen', zegt Jan Van Autreve, CEO van NN. 'Het gemiddelde pensioen van een zelfstandige of een werknemer ligt met 1.157 euro onder de armoedegrens in België. De kosten van een rusthuis alleen al bedragen gemiddeld 1.562 euro. De wettelijke pensioenen in België behoren hiermee vandaag bij de laagste in Europa. Gemiddeld krijgt een Belgische gepensioneerde nog 66 procent van zijn laatste inkomen. Hiermee ligt het Belgische gemiddelde lager dan het Europese gemiddelde van 70 procent.' Volgens Van Autreve is het daarom merkwaardig dat we nauwelijks aan pensioenplanning doen. 'Het lijkt erop dat we collectief doen aan struisvogelpolitiek wanneer het gaat over financiële pensioenplanning', besluit Van Autreve.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud