Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Belgische gepensioneerden verliezen belastingvrijstelling in Portugal

Belgische gepensioneerden moeten binnenkort een belasting van 10 procent betalen in Portugal. Tot nu toe betaalden ze geen belastingen. De regerende socialisten willen daar verandering in brengen.
©© J. Moreno

Sinds 2013 is het voor buitenlandse gepensioneerden mogelijk om belastingvrij in Portugal te leven. Zo’n duizendtal Belgen maakt van die mogelijkheid gebruik.

België heeft een dubbelbelastingverdrag met Lissabon, wat betekent dat Belgische pensioenen die in Portugal worden belast niet meer in België worden belast. Maar Lissabon heft geen belastingen op pensioenen van EU-burgers, wat van Portugal een soort belastingparadijs voor mensen op rust maakt.

Kritische kanttekeningen

Het belastingvoordeel voor buitenlandse gepensioneerden werd in het leven geroepen om de Portugese economie aan te zwengelen. Maar er werden wel altijd kritische kanttekeningen geplaatst bij de ongelijke behandeling van Portugese en buitenlandse gepensioneerden.

De Portugese socialistische partij (PS) heeft nu een wetsvoorstel ingediend om de belasting van buitenlandse pensioenen op 10 procent te brengen. Over dat voorstel wordt binnenkort gestemd in het kader van de begrotingsopmaak voor 2020.

De nieuwe regeling zou alleen van toepassing zijn voor gepensioneerden die nadien in Portugal komen wonen. Wie er nu al woont, kan de volledige belastingvrijstelling blijven genieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud