Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Bescheiden rendement voor pensioenspaarfondsen

De pensioenspaarfondsen hebben het voorbije jaar gemiddeld 3 procent opgebracht. Dat berekende De Tijd.
©Vince

Het rendement was veel lager dan het langetermijngemiddelde, omdat de Europese aandelen- en obligatiemarkten slechts licht zijn gestegen.

De dynamische fondsen, die meer dan de helft van hun activa in aandelen investeren, presteerden het best. Zij boekten een rendement van gemiddeld 3,7 procent. Defensieve fondsen, die vooral in obligaties beleggen, brachten gemiddeld 2,2 procent op.

Advertentie

3 miljoen Belgen

De rendementen van de dynamische fondsen verschilden sterk. Het Hermes Pensioenfonds leverde 6,3 procent op, het fonds van BNP Paribas Fortis slechts 1,5 procent.

©Mediafin

Pensioenspaarders kunnen maximaal 940 euro per jaar sparen via een fonds of een verzekering. Het fiscaal voordeel bedraagt 30 procent of maximaal 282 euro. Zowat 3 miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Ze hebben een vermogen opgebouwd van 17 miljard via fondsen en 11 miljard via verzekeringen. Het rendement van de verzekeringen is nog niet bekend.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.