Bijna 1.200 gepensioneerden aan de slag in flexi-job

©Kristof Vadino

Net geen 1.200 gepensioneerden maakten in januari gebruik van de mogelijkheid om bij te klussen in een flexi-job. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) spreekt van een succes.

Gepensioneerden kunnen sinds 1 januari in de horeca of de handel bijklussen met een flexi-job. Op die extra inkomsten moeten ze geen belastingen of sociale bijdragen betalen, en de werkgever geniet een verlaagd tarief van 25 procent werkgeversbijdrage.

‘Gepensioneerden hebben heel hun leven gewerkt en bijgedragen. Het is dus niet logisch dat ze nog eens extra belast zouden worden als ze iets willen bijverdienen.’
Philippe De Backer
staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude

In de eerste maand van de nieuwe regeling gingen 1.200 gepensioneerden aan de slag in het gunstregime, leren cijfers die De Tijd opvroeg bij staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer. ‘Gepensioneerden hebben heel hun leven gewerkt en bijgedragen. Het is dus niet logisch dat ze nog eens extra belast zouden worden als ze iets willen bijverdienen’, zegt De Backer. ‘Dankzij de flexi-job kunnen ze nu een extraatje verwerven.’ 

De regering-Michel voerde flexi-jobs eind 2015 in voor de horeca. Het statuut moest het vele zwartwerk in de sector helpen terug te dringen en mensen op een eenvoudige manier iets extra laten bijverdienen. Om te vermijden dat flexi-jobs voltijdse banen zouden verdringen, mag enkel wie elders al minstens vier vijfde werkt, bijklussen in het flexi-statuut.

Met het Zomerakkoord vorig jaar werd die beperking uitgebreid. Ook gepensioneerden kunnen nu boven op hun pensioen in een flexi-job werken.

28.400
Eind vorig jaar werkten 28.400 Belgen in een flexi-job. Sinds dit jaar mogen ook gepensioneerden in het gunstregime werken.

Op vraag van Open VLD werden flexi-jobs ook uitgebreid van de horeca naar de kleinhandel. Daardoor mogen vanaf dit jaar ook winkels, bakkers, slagers of kappers arbeidskrachten inzetten in een flexi-job. 

Door de uitbreiding wordt verwacht dat het flex-statuut zijn opmars voortzet. Eind vorig jaar klusten al 28.400 mensen bij in een flexi-job, een toename met de helft in een jaar tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect