Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Doe aan langetermijnsparen

Ook al spaart u nu al voor uw pensioen via pensioensparen, u kunt nog meer sparen door een levensverzekering af te sluiten in het kader van het langetermijnsparen.
©Photo News

U kunt daaruit extra fiscaal voordeel halen, op voorwaarde dat uw fiscale korf nog niet volledig gevuld is met uw hypothecaire lening of de premie van uw schuldsaldoverzekering.

Vooral voor inwoners van Brussel is deze vorm van fiscaal sparen voor een aanvullend pensioen interessant. Het Brussels Gewest verleent namelijk geen fiscaal voordeel meer voor hypothecaire leningen die na 1 januari 2017 zijn afgesloten. Op die manier blijft die fiscale korf leeg.

Advertentie

Heeft u nog fiscale ruimte - en geeft u dus geen enkele hypothecaire lening aan of onvoldoende om die fiscale ruimte op te vullen - dan kunt u de premies die u heeft betaald voor uw levensverzekering aftrekken. Meestal gaat het om een levensverzekering van het type tak 21, waarbij het kapitaal en het rendement gewaarborgd zijn.

717 euro
717 euro
In 2020 kunt u maximum 2.390 euro sparen via het langetermijnsparen. Het fiscaal voordeel bedraagt 30 procent van dat bedrag.

Het spaarbedrag dat u fiscaal in mindering mag brengen is afhankelijk van uw inkomsten. Het absolute maximum bedraagt 2.390 euro (voor 2020). Het fiscaal voordeel bedraagt 30 procent van dat bedrag.

Maar om recht te hebben op een fiscaal voordeel moet de levensverzekering een looptijd van minstens 10 jaar hebben en voor uw 65ste zijn afgesloten. In tegenstelling tot bij pensioensparen kunt u na uw 65ste het fiscaal voordeel van dit systeem blijven genieten, op voorwaarde dat u aan de twee eerder vermelde voorwaarden voldoet.

In tegenstelling tot bij pensioensparen kunt u na uw 65ste het fiscaal voordeel van dit systeem blijven genieten.

De kosten bestaan enerzijds uit een verzekeringstaks van 2 procent die op elke premiestorting verschuldigd is, en anderzijds uit een (bevrijdende) anticipatieve heffing van 10 procent op het opgebouwde kapitaal (exclusief winstdeelname) wanneer u de leeftijd van 60 jaar bereikt. Heeft u uw contract na uw 55ste afgesloten, dan gebeurt die heffing op de tiende verjaardag van uw contract.

Let wel, als u voor uw zestigste of voordat uw contract 10 jaar loopt (een deel) van uw spaarbedrag wilt opnemen, wordt het kapitaal belast tegen 33 procent.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.