Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Eén op vijf krijgt minder pensioen'

Wie jong begon te werken en de pech heeft ziek of werkloos te worden voor zijn 65ste, dreigt tot 113 euro pensioen per maand te verliezen.
Advertentie
Daniel Bacquelaine (MR), de federale minister van Pensioenen. ©BELGA

Dat blijkt uit een studie van de pensioenadministratie op vraag van de sociale partners, waarover de kranten van Mediahuis donderdag schrijven. Volgens de vakbond ABVV zouden ruim 20.000 werknemers per jaar die op hun 65ste met pensioen gaan, hierdoor getroffen worden. Dat is bijna één op de vijf.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft een maatregel klaar waardoor wie langer dan 45 jaar werkt daarvoor ook meer pen­sioen krijgt. 'Op zich heel positief', zegt Celien ­Vanmoerkerke, de pensioenspecialiste van het ABVV, 'maar tegelijk gaan de pensioenen omlaag voor wie pech heeft op het einde van zijn loopbaan.' 

Bacquelaine wil die mensen hun pensioen namelijk anders laten berekenen: de jaren van ziekte of werkloosheid worden nu gelijkgesteld aan het laatste, hoge loon. In de toekomst wil Bacquelaine de berekening maken op basis van de eerste 45 loopbaanjaren, waardoor de beginlonen meetellen. En 45 jaar geleden waren die erg laag.

Het verlies aan pensioen kan tot 113 euro per maand oplopen, stelt het ABVV. 'Pijnlijk dat men net die groep treft, die het al niet breed heeft', zegt ­Vanmoerkerke. 'Het gaat stuk voor stuk om mensen die voor hun 20ste begonnen te werken, veelal arbeiders die het al niet breed hebben.'

In het vragenuurtje reageerde minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) dat deze aanpassingen, die in gaan vanaf 2018, reeds in oktober 2016 door de regering werd goedgekeurd. 'Doordat alle gewerkte dagen voortaan meetellen, krijgt iemand die 47 jaar werkte jaarlijks 706 euro meer pensioen dan vandaag. Maar wie na een loopbaan van 45 jaar ziek of werkloos wordt en een uitkering krijgt van de sociale zekerheid kan geen bijkomende pensioenrechten meer opbouwen omdat hij reeds een volledige loopbaan achter de rug heeft. Die werknemer mag er trouwens ook voor kiezen zijn pensioen op te nemen', merkt de pensioenminister op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud