Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ga dit jaar nog niet met pensioen

Wordt u dit jaar 65 jaar? Dan kan u - eindelijk - met pensioen gaan. Maar financieel kan het interessanter zijn om daarmee te wachten tot januari 2011.
Advertentie

(netto) - De wettelijke pensioenleeftijd in ons land is 65 jaar. Dat is zo voor mannen en vrouwen. Bent u werknemer of zelfstandige dan ligt de wettelijke pensioendatum op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin u 65 wordt. Bent u bijvoorbeeld geboren op 4 september, dan kunt u met pensioen gaan op 1 oktober. Idem als u op 30 september 65 jaar wordt.

Veel werknemers kijken reikhalzend uit naar de dag dat ze met pensioen kunnen gaan. Eindelijk meer tijd voor de leuke dingen van het leven. Maar vanuit puur financieel oogpunt kan het de moeite lonen om nog even geduld uit te oefenen. Voor de berekening van uw pensioen als werknemer of zelfstandige telt het kalenderjaar waarin u met pensioen gaat niet mee. In het bovenstaande voorbeeld zouden de 9 maanden tot oktober die u dit jaar nog werkt, dus niet worden meegenomen in de berekening.

Tot 630 euro winst

Hoe later op het jaar u stopt met werken, hoe groter het verlies. Uw pensioen uitstellen tot 1 januari van het jaar erna kan dan ook de moeite lonen. Er is geen enkele wet die u verplicht om met pensioen te gaan op de wettelijk voorziene datum, in ons voorbeeld 1 oktober. U zult wel moeten melden aan de pensioendienst dat u op een andere datum dan de voorziene wettelijke datum met pensioen wenst te gaan.

Vik Buellens, verantwoordelijke externe communicatie bij de Rijksdienst voor Pensioenen: “Of het voordelig is om op 1 januari met pensioen te gaan is afhankelijk van uw loon en van uw aantal jaren carrière. Het inkomen waar rekening mee wordt gehouden, is immers begrensd en iemand die al een volledige carrière van 45 loopbaanjaren achter de rug heeft, heeft er normaal gezien minder baat bij dan iemand die een onvolledige loopbaan heeft. Maximaal komt er voor een alleenstaande bediende 626,73 euro bruto per jaar bij.”

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud