netto

Gebruik uw groepsverzekering om in vastgoed te investeren

U kunt uw groepsverzekering gebruiken om vastgoed te kopen ©jonas lampens

U kunt uw groepsverzekering gebruiken om in vastgoed te investeren. Dat kan zowel voor de eigen woning als voor een beleggingspand.

U kunt een beroep doen op twee systemen: het voorschot of de wedersamenstelling van kapitaal.

  • VOORSCHOT

Uw verzekeraar maakt een deel (tussen 60 en 75 procent) van het bedrag van uw reserve vrij. Op de een of de andere manier moet u hem zijn gederfde inkomsten terugbetalen. Er zijn drie mogelijke procedures.

1. Kosten

Bedragen uw reserves 100.000 euro en wilt u een voorschot van 60.000 euro opnemen, dan zal de verzekeraar op de 40.000 euro die nog vaststaat hetzelfde rendement blijven bieden. Maar de 60.000 euro die u heeft opgenomen, zal geen rendement meer opleveren. Bovendien moet u op dat bedrag jaarlijkse kosten betalen (tussen 50 en 100 basispunten). Het bedrag van uw geblokkeerde reserves wordt elk jaar met die kosten verminderd.

2. Intrestbetalingen

In hetzelfde voorbeeld blijft de verzekeraar het rendement bieden op de volledige reserve, maar betaalt u hem maandelijks een hogere intrest van circa 100 basispunten die fiscaal aftrekbaar is.

3. Kapitalisatie van de intresten

In hetzelfde voorbeeld blijft de verzekeraar het rendement bieden op de volledige reserve, maar trekt hij tijdens de jaren waarin hij u het voorschot toekent, van de geblokkeerde reserve alle gecumuleerde intresten af. Het hefboomeffect speelt dan in uw nadeel. Het eerste jaar betaalt u 5,75 procent van 60.000 euro, maar het jaar daarop 5,75 procent van 60.450 euro enzovoort.

  • WEDERSAMENSTELLING VAN KAPITAAL

U gebruikt het geprojecteerde kapitaal om een lening met een vaste duurtijd te verkrijgen (u betaalt alleen maandelijks intresten, het kapitaal betaalt u terug op het eind van de lening). De maatschappij neemt een hypotheek op uw woning omdat zij er niet zeker van is dat u het geprojecteerde kapitaal effectief zult samenstellen. Op termijn dient het samengestelde kapitaal om de lening terug te betalen. De financiële toezichthouder FSMA waarschuwt echter voor zulke bulletleningen gelinkt aan levensverzekeringen. Want het is niet altijd de goedkoopste optie en u loopt een risico op het vlak van rendement. I.D.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect