Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Gemengde loopbaan nefast voor uw pensioen

Een switch van statuut heeft onverbiddelijk gevolgen voor uw latere pensioen.
Werkt u tjidens uw loopbaan als zelfstandige en als ambtenaar, dan riskeert u naast het minimumpensioen te grijpen ©ANP XTRA

Steeds minder mensen hebben een leven lang dezelfde baan. Misschien werkt u vandaag als statutair ambtenaar bij een overheidsdienst, maar ambieert u op termijn een functie in de privésector of wilt u een eigen zaak uit de grond stampen.

Bij een gemengde loopbaan hebt u recht op meerdere afzonderlijke pensioenen, elk uit een ander pensioenstelsel. Voor het deel van uw carrière als werknemer zult u een werknemerspensioen krijgen, voor de jaren dat u een eigen zaak had, zult u een zelfstandigenpensioen krijgen, en als statutair ambtenaar krijgt u een ambtenarenpensioen.

Advertentie

In elk stelsel wordt het pensioenbedrag volgens de eigen regels berekend. Maar ook binnen een bepaald stelsel kunnen nog specifieke regels gelden. Zo zijn er in het werknemersstelsel voordeligere pensioenregels voor mijnwerkers, beroepsjournalisten, vliegend personeel van de burgerluchtvaart en zeevarenden. Ook in het ambtenarenstelsel worden er voor sommigen voordeligere berekeningselementen gebruikt: de zogenaamde tantièmes zijn er onder meer voor leerkrachten, militairen, postbodes en politieagenten. De som van de afzonderlijke bedragen vormt het totale pensioen.

Werknemers en zelfstandigen hebben voor de pensioenberekening een volledige loopbaan als ze 14.040 voltijdse dagen - het equivalent van 45 jaar - gewerkt hebben. Voor pensioenen die ingaan sinds 1 januari 2019 worden alle gewerkte dagen meegetekd voor de pensioenberekening. Ook deze die u presteerde na een loopbaan van 14.040 dagen. Wie meer dan 45 jaar werkt, wordt daardoor beloond met een hoger pensioen dan vandaag.

Voor mensen met een gemengde loopbaan is het minimumpensioen een aandachtspunt. Dat is een aanvulling tot een bepaald minimum voor mensen wier pensioen op basis van de eigen carrière laag uitvalt. Om recht te hebben op het minimumpensioen moet u minstens 30 jaar gewerkt hebben als werknemer, contractueel ambtenaar of zelfstandige; of 20 jaar als statutair ambtenaar.

VOORBEELD
Pieter was 25 jaar als werknemer aan de slag en 17 jaar als statutair ambtenaar. Ondanks een loopbaan van 42 jaar krijgt hij geen minimumpensioen, omdat hij niet minstens 30 jaar als werknemer aan de slag was en ook geen 20 jaar als ambtenaar. P.D.R.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.