Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Gunstregime voor landingsbaan na lange loopbaan verdwijnt

Na 35 jaar loopbaan deeltijds werken via een landingsbaan leidde tot nu niet tot een lager pensioen. Maar dat gunstregime verdwijnt. De maatregel treft 3.500 oudere werknemers die er sinds 2015 tussen hun 55ste en 60ste van profiteerden.
Advertentie
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). ©Kristof Vadino

Landingsbanen zijn een vorm van tijdskrediet voor oudere werknemers. Ze kunnen vanaf 55 jaar, maar leveren sinds 2015 pas een uitkering van de RVA op vanaf 60 jaar. Die uitkering is cruciaal voor het latere pensioen. Zonder uitkering is er geen pensioengelijkstelling.

Werknemers met een lange loopbaan van 35 jaar of meer genieten een uitzondering. Die noeste werkers hebben vanaf 55 jaar recht op de RVA-premie. Tot nu toe gebeurde die pensioengelijkstelling voor de jaren tussen 55 en 60 jaar op basis van het voltijdse loon dat ze verdienden voor ze tijdskrediet opnamen. De jaren telden dus mee voor het pensioen alsof ze voltijds aan de slag waren gebleven.

Ongemotiveerd tijdskrediet

‘Midden januari heeft minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) beslist de gelijkstelling tussen 55 en 60 jaar op basis van een minimumrecht te berekenen’, signaleert Celien Vanmoerkerke, experte op de studiedienst van het ABVV. Dat is voor iedereen hetzelfde: het gaat om 23.375 euro bruto per jaar, of zo’n 1.950 euro per maand. Daardoor gaat iedereen die bruto meer verdient erop achteruit.

Het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) bevestigt de ingreep. Hij noemt het een louter technische aanpassing van de RVA-regels. ‘We wilden die mensen niet benadelen in vergelijking met andere oudere werknemers die tijdskrediet zonder motief opnamen. Tot 2015 leverde dat ongemotiveerde tijdskrediet een premie van de RVA op en telden de niet-gewerkte periodes mee voor het pensioen op basis van het verdiende brutoloon. Omdat sinds 2015 tijdskrediet zonder motief geen premies meer oplevert, is er ook geen pensioengelijkstelling meer. Er is geen enkele reden meer om de uitzondering voor landingsbanen na een lange loopbaan nog toe te passen’, klinkt het.

Sinds 2015

De berekening van het pensioen op basis van het minimumrecht gebeurt niet alleen voor werknemers die nu in een landingsbaan stappen, maar voor iedereen die in een landingsbaan zit. ‘De herberekening gebeurt retroactief sinds 2015’, reageert Vanmoerkerke. Op basis van cijfers van de RVA schat het ABVV dat de maatregel zo’n 3.500 werknemers treft. ‘Die mensen worden voor voldongen feiten geplaatst. Ze vertrouwden erop dat de landingsbaan hun pensioen niet zou schaden, maar krijgen nu te horen dat dat toch zo zal zijn.’.

‘Een werknemer die in zijn laatste voltijdse werkjaar 4.000 euro bruto per maand verdiende en op zijn 55ste in een 1/5de landingsbaan stapt, ziet door de ingreep zijn latere pensioen met 32 euro bruto per maand dalen. Als hij voor een halftijdse landingsbaan kiest, kost hem dat 80 euro bruto pensioen per maand’, zegt Vanmoerkerke.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud