Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Halftijds pensioen komt er dan toch niet

Door vertragingsmanoeuvres van de oppositie ziet de regering-Michel haar laatste grote pensioenplan van de legislatuur mislukken.
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). ©BELGA

Met het halftijds pensioen zouden mensen voor de helft van de tijd met pensioen kunnen gaan en de andere helft gewoon aan de slag kunnen blijven. Vorige maand bereikte de federale regering een akkoord over de maatregel, die al was opgenomen in de beleidsbrief van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine in november 2014.

Het halftijds pensioen had tot doel mensen langer aan de slag te houden. De achterliggende idee is dat wie pensioengerechtigd is geen zin meer heeft om voltijds te blijven werken, maar misschien wel zin heeft om halftijds verder te werken. 

Het plan van de regering-Michel, dat de steun had van de voormalige meerderheidspartij N-VA, is evenwel gesneuveld in het parlement. Door een vertragingsmanoeuvre dat de oppositie woensdag inriep, raakt het niet meer gestemd voor de Kamer wordt ontbonden tegen de verkiezingen van 26 mei.

'Kat in een zak'

Het deeltijds pensioen zou kunnen worden opgenomen op het moment dat een werknemer, ambtenaar of zelfstandige voldoet aan de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan. Volgens de linkse oppositie en de vakbonden is het voor die groep evenwel aantrekkelijker om met behulp van tijdskrediet of loopbaanonderbreking minder te werken.

Met tijdskrediet of loopbaanonderbreking blijft een werkende immers pensioenrechten opbouwen alsof hij voltijds aan de slag is, terwijl dat bij het deeltijds pensioen niet het geval is. Volgens tegenstanders van het deeltijds pensioen is het dan ook een kat in een zak. Iemand die er voor kiest zal in eerste instantie misschien meer verdienen. Maar eens die persoon volledig met pensioen gaat, zal dat pensioen in de meeste gevallen lager liggen dan had zij of hij voor tijdskrediet of loopbaanonderbreking gekozen. 

Lange lijst mislukkingen

Het is niet het eerste pensioenplan van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) waar uiteindelijk niets van in huis komt. De invoering van het gunstregime voor zware beroepen liep stuk op het vastgelopen sociaal overleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Mensen met een zwaar beroep zouden vroeger kunnen stoppen met werken. Het was een van de compensaties voor het verhogen van de wettelijke pensioenleeftijd tot 67 jaar in 2030.

Ook de aan de zware beroepen gekoppelde hervorming van de ambtenarenpensioenen komt er niet. De regering-Michel wilde het systeem van de preferentiële tantièmes, waardoor ambtenaren sneller aan een volledig en dus hoger pensioen komen, laten uitdoven. 

Tot slot werd ook het plan voor een pensioen met punten begraven. Dat was een nieuwe berekeningswijze voor de pensioenen, die werd voorgesteld door de Pensioencommissie van Frank Vandenbroucke. Door de vele weerstand tegen de hervorming werd ze geschrapt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud