netto

Halftijds pensioen mogelijk vanaf juli 2019

Halftijds met pensioen gaan, wordt mogelijk vanaf juli 2019, zo blijkt uit een wetsontwerp van federaal pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). ©Photo News

Vanaf juli 2019 zal het mogelijk zijn om halftijds met pensioen te gaan. Daarbij combineert u werken én pensioen.

De federale ministerraad heeft vandaag het wetsontwerp van Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) over het halftijds pensioen voor ambtenaren goedgekeurd. Maar ook voor werknemers en zelfstandigen zal het halftijds pensioen worden ingevoerd.

Als alles goed gaat wordt het vanaf juli volgend jaar mogelijk halftijds te werken en halftijds van uw pensioen te genieten. Met het systeem wil Bacquelaine oudere mensen de kans bieden tot aan de wettelijke pensioenleeftijd uit te bollen.

Vervroegd pensioen

Het halftijds pensioen zal alleen mogelijk zijn voor wie met vervroegd pensioen kan vertrekken. Nu moet men daarvoor minstens 63 jaar zijn en een loopbaan van 41 jaar achter de rug hebben. Vanaf volgend jaar moet u niet 41 maar 42 loopbaanjaren op de teller hebben staan.

'Om u een idee te geven: vorig jaar heeft in het stelsel van de werknemers 32,90 procent van de gepensioneerde vrouwen en 35,86 procent van de mannen het vervroegd pensioen opgenomen. In het stelsel van de ambtenaren is dat 96,48 procent van de vrouwen en 93,90 procent van de mannen. Zij waren dus in staat geweest om in 2017 te genieten van het deeltijdse pensioenstelsel', aldus Koen Peumans, de woordvoerder van Bacquelaine.

Lees morgen meer over het halftijds pensioen en andere uitbolscenario's in het Netto-katern van De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud