Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hervorming pensioenbonus vooral besparing

De nieuwe pensioenbonus die op 1 januari 2014 wordt ingevoerd, is kariger en ingewikkelder dan het huidige systeem. Dat blijkt uit het voorstel dat minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) aan de Rijksdienst voor Pensioenen bezorgde.
©BELGA

De nieuwe bonus moet ons aanzetten om langer te werken dan het verplichte minimum. Het systeem moest worden aangepast omdat de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden door de pensioenhervorming zijn opgetrokken. De bedoeling was het meteen ook doelgerichter te maken. Maar in de praktijk blijft vooral een besparingsoperatie over.

Voortaan krijg je pas een bonus als je minstens een jaar langer dan verplicht hebt gewerkt. Het vaste bedrag van 2,25 euro extra pensioen per dag dat je langer hebt gewerkt, wordt vervangen door een variabel bedrag. Maar dat is zo laag dat je al vijf jaar langer dan verplicht moet werken om in de buurt van het oude bedrag te komen.

Tegen 2020 loopt de jaarlijkse besparing op tot 70 miljoen euro. De sociale partners vrezen dat het nieuwe systeem ons nog minder zal motiveren om langer te werken dan het oude.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud