Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe uw vermogen beheren als u met pensioen bent?

U heeft het geld van uw groepsverzekering en uw pensioensparen ontvangen. Hoe beheert u dat vermogen en hoe maakt u dat het aangroeit? Wat doet u met vastgoed?
©BELGAIMAGE

 Het is zover, u bent met pensioen. U krijgt eindelijk de bevestiging dat uw wettelijk pensioen lang niet volstaat en dat het kapitaal dat u krijgt via uw groepsverzekering en/of uw pensioensparen meer dan welkom is. Met een beetje geluk heeft u nog een appeltje voor de dorst, dat naargelang de situatie een (mooi) spaarpotje is of slechts een doekje voor het bloeden. Hoe dan ook, u moet dat vermogen beheren en hopen dat het nog wat aangroeit, zeker als het maar een mager beestje blijkt te zijn. Dat kapitaal moet u namelijk toelaten om van een comfortabele oude dag te genieten en idealiter ook om uw kinderen (via schenking) te helpen of hen later een erfenis na te laten. Hoe gaat u te werk?

Wat is het (ideale) kapitaal?

500.000 tot 800.000 euro is volgens financiële planners het ideale kapitaal dat u moet bezitten als u na uw 65ste de gemiddelde levensstandaard in België wilt aanhouden. Op basis van een normaal rendement kunt u met dat bedrag verwachten tot uw 80-85 jaar maandelijks een rente tussen 2.000 en 3.000 euro te ontvangen. Iemand met een riant pensioen heeft wellicht genoeg aan 100.000 of 200.000 euro. Wie het met een zeer laag pensioen moet stellen, moet ervan uitgaan dat hij een minimaal pensioenkapitaal van 500.000 euro moet opbouwen, door middel van een vastgoedbelegging, pensioensparen, een tweede pijler.

Hoe beheert u uw spaarpot?

Heel wat gepensioneerden hebben op het moment dat hun ‘spaarpot’ vrijkomt de neiging om alles op een spaarrekening te zetten ‘voor het geval dat’. Maar wie heeft ooit in één keer over zo’n bedrag kunnen beschikken. Het is misschien moeilijk te voorspellen wat beleggingsproducten zullen opbrengen, maar u kunt wel met een vrij grote zekerheid het bedrag inschatten dat u de volgende 5, 10 en 20 jaar nodig zult hebben.

Tips om het vermogen te spreiden

U bezit een vermogen van 500.000 euro. We gaan ervan uit dat u de eerstvolgende 10 jaar 200.000 euro nodig heeft. Zet 100.000 euro op een zichtrekening en beleg 100.000 euro op 4 tot 5 jaar. Het resterende bedrag, dat u echt niet nodig heeft, kunt u investeren in vastgoed of misschien kunt u het beleggen in naam van uw kinderen. 

Beschikt u over een kapitaal dat u wilt omzetten in een lijfrente, dan kan het in het huidige lage renteklimaat interessant zijn om te kiezen voor een product van het type DB Lifelong Income (minimaal 50.000 euro). Dat garandeert u levenslang een extra inkomen, ook al mag u het kapitaal volledig opgebruiken. De rente die u ontvangt, wordt bepaald door het netto geïnvesteerd kapitaal (na aftrek van de taks van 2 procent op de premies) en de leeftijd bij onderschrijving. Dat bedrag wordt niet belast en kan zelfs stijgen. Volgens Deutsche Bank ontvangt u bijvoorbeeld bij een belegging van 500.000 euro op uw 65ste een maandelijkse lijfrente van 132,76 euro.

 

Kiest u voor vastgoed?

Voor een gepensioneerde wordt het moeilijker om in vastgoed te beleggen. De banken willen de looptijd van het krediet beperken waardoor uw hefboomeffect verkleint. Anderzijds zijn gepensioneerden liever niet meer gebonden aan wat voor lening dan ook.

Beslist u toch om de stap te zetten, denk dan als een belegger. Uw eigen voorkeur mag niet uw belangrijkste raadgever zijn. U heeft wellicht als 60 tot 70-jarige totaal andere criteria voor een woning dan potentiële huurders. Ook huurbeheer kan een interessante optie zijn, vooral omdat er een grote concurrentie is in deze branche en de tarieven er onder druk staan. Gemiddeld kost huurbeheer u één maandhuur. Dat lijkt misschien veel, maar het is 0,3 tot 0,4 procent minder dan de financiële beheerskosten die u zonder verpinken betaalt wanneer u bij een bank 100.000 euro belegt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud