netto

Hoe wordt mijn pensioensparen belast?

©ANP XTRA

Met pensioensparen kunt u op een fiscaal voordelige manier een extra kapitaal voor uw oude dag bijeensparen. De keerzijde van de medaille is dat uw pensioenkapitaal aan het einde van de rit wordt belast.

Stortingen in een pensioenspaarverzekering of pensioenfonds worden beloond met een belastingvermindering. Sinds 2018 heeft u de keuze uit twee systemen. Ofwel stort u maximaal 980 euro per jaar (bedrag 2019) tegen een fiscaal voordeel van 30 procent. Daarmee recupereert u 294 euro. Ofwel - en dat is nieuw sinds 2018 - stopt u tot 1.260 euro (bedrag 2019) in uw pensioensparen, tegen een fiscaal voordeel van 25 procent. Dat komt neer op een belastingvoordeel van 315 euro.

Het kapitaal dat u zo bij elkaar spaart, wordt belast. Concreet betaalt u op uw langetermijnsparen een taks van 8 procent op 60-jarige leeftijd, als u uw contract hebt afgesloten vóór uw 55ste. Als u pas later een contract afsloot, volgt de belasting op het tiende jaar van het contract. Die belasting wordt automatisch door uw bank of verzekeraar ingehouden.

Sloot u uw pensioencontract vóór 1 januari 2015? Dan wordt de taks van 8 procent gedeeltelijk vroegtijdig ingehouden. Hoe werkt het? Op 31 december 2014 werd als het ware een foto genomen van het pensioenkapitaal dat u tot dan had opgebouwd. Van 2015 tot 2019 wordt jaarlijks een vervroegde inning van 1 procent - in totaal dus 5 procent - ingehouden. De overige taks wordt ingehouden op uw 60ste of het tiende jaar van uw contract.

En wat na uw 60ste? U kunt blijven storten in een pensioenspaarfonds of -verzekering tot en met het jaar waarin u 64 wordt. Die stortingen zijn interessant: u krijgt nog altijd de belastingvermindering, maar het gespaarde kapitaal wordt niet langer belast.

Voor wie zijn fonds niet verzilvert...

Redelijk wat mensen verkopen hun pensioenspaarfonds niet bij hun pensionering. Dat is hun goed recht. Weet echter dat bij uw overlijden het fonds - in tegenstelling tot andere fondsen - niet in de nalatenschap terechtkomt. ‘Een pensioenspaarrekening is een zuiver individuele rekening en kan dus maar op naam van één persoon staan. Aangezien de deelbewijzen niet overdraagbaar zijn, kunnen ze bijgevolg niet op naam van de erfgenamen worden aangehouden’, legt KBC uit. Bij uw overlijden zal het fonds dus automatisch verkocht worden. Hopelijk voor uw erfgenamen gebeurt dat op een beurspiek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n