Netto Het antwoord op al uw geldvragen

‘Iedereen kan nu zelf verantwoordelijkheid opnemen voor zijn pensioen'

Vanaf nu kan iedereen zijn toekomstige pensioen laten ramen op Mypension.be. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft een duidelijke boodschap voor wie ontgoocheld is in dat bedrag: 'Neem zelf uw verantwoordelijkheid'.
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine ©Photo News

Via de overheidstoepassing mypension.be kan iedereen voortaan nagaan welk pensioen hij zal krijgen. De applicatie raamt zowel het bedrag dat u zult krijgen als u stopt zodra u met vervroegd kunt gaan als het bedrag dat u zult krijgen als u tot de wettelijke pensioenleeftijd aan de slag blijft.

De raming die u krijgt, gaat uit van uw werkelijke loopbaan tot op de dag van vandaag en projecteert vervolgens het bedrag in de veronderstelling dat u vanaf nu tot aan uw pensioen uw huidige loopbaan voortzet.

Bent u ontgoocheld over het bedrag dat u ziet, dan kunt u die verantwoordelijkheid opnemen door bijvoorbeeld een aanvullend pensioen op te bouwen, door langer te blijven werken of uw carrière een nieuwe wending te geven, of door studiejaren af te kopen zodat ze meetellen voor uw pensioen.
Daniel Bacquelaine
Minister van Pensioenen

Het bedrag dat u te zien krijgt, is niet het bedrag dat u in de toekomst zult krijgen, maar is uw pensioenbedrag uitgedrukt in koopkracht van vandaag. ‘We hebben ervoor gekozen weer te geven wat het latere pensioen waard is vandaag. Dat is het meest betekenisvolle’, zegt Johan Janssens,  adjunct-administrateur-generaal van de Federale Pensioendienst.

Ontgoocheld

Mypension.be biedt nu inzicht in wanneer u met pensioen kunt gaan en welk pensioen u dan mag verwachten. Het biedt dus een blik op uw toekomst. ‘Maar het is geen machine die uw toekomst voorspelt. Het is vooral een instrument om uw eigen toekomst op te bouwen. Een uitnodiging om zelf uw verantwoordelijkheid te nemen’, aldus minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.

‘Bent u ontgoocheld over het bedrag dat u ziet, dan kunt u die verantwoordelijkheid opnemen door bijvoorbeeld een aanvullend pensioen op te bouwen, door langer te blijven werken of uw carrière een nieuwe wending te geven, of door studiejaren af te kopen zodat ze meetellen voor uw pensioen. Met deze tool willen we mensen vooral bewust maken van de impact die hun loopbaankeuzes hebben op hun pensioen’, benadrukt de minister.

Loopbaankeuzes

Vanaf eind volgend jaar zal het daarom ook mogelijk worden om de impact van loopbaankeuzes te simuleren. Dan zult u kunnen nagaan hoeveel uw pensioen stijgt als u enkele jaren langer aan de slag blijft of hoeveel uw pensioen daalt als u enkele jaren deeltijds gaat werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud