Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is je pensioen in gevaar?

De pensioenspaarfondsen in België gingen in 2008 gemiddeld 25 procent lager. Wat moet je als belegger nu doen met je mooi opgebouwde pensioenspaarpotje?
Advertentie

(netto) - Welke opties heeft de belegger dit jaar voor zijn pensioenspaarfonds? Die vraag hangt af van je leeftijd en van je risicoprofiel. Als je je pensioen nadert, mag je dit probleem niet uit de weg gaan. Iemand die pas 30 of 40 jaar oud is, kan nog even afwachten. We bespreken de twee scenario's.

Je nadert je pensioen

Resten er nog slechts enkele jaren voor je met pensioen gaat en ben je ongeveer 55 of 60 jaar oud? Dan zijn er enkele mogelijkheden voor je fonds. Als je denkt dat het slechtste nog moet komen en je wilt je kapitaal vrijwaren, dan is het mogelijk om je spaarcenten over te brengen in een defensief pensioenspaarfonds. Normaal zijn de kosten om te wisselen van het ene fonds in een ander pensioenspaarfonds te verwaarlozen.

Maar is het sop de kool wel waard? Is het niet beter om gewoon voort te beleggen in het fonds? Het is onwaarschijnlijk dat we de verliezen van 2008 ook in 2009 zullen zien. Integendeel, vandaag is de gemiddelde kans op een stijging van die fondsen zelfs groter dan de kans op een daling.

Een mogelijkheid is dus het pensioenspaarfonds te laten ‘lopen’. Als het contract nog 10 jaar mag duren, kan je daarnaast een veiligere pensioenspaarverzekering onderschrijven om het kapitaal te vervolledigen en zo je pensioen samen te stellen. Een pensioenspaarverzekering zal je waarschijnlijk minder opbrengen, maar ze biedt wel meer zekerheid. Zo’n verzekering garandeert altijd je opbrengst, zelfs als de omstandigheden veranderen, terwijl die grondig kunnen verschillen bij een pensioenspaarfonds.

Je bent nog lang niet met pensioen

Als je minstens nog 15 jaar hebt om je pensioenspaarpotje op te bouwen, dan is een dynamisch pensioenspaarfonds, dat veeleer geneigd is om in aandelen dan in obligaties te beleggen, nog steeds de meest rendabele langetermijnbelegging. In het verleden hebben aandelen over een periode van 15 jaar de andere activaklassen altijd overtroffen.

Als je portefeuille nu al risicovolle aandelen bezit en je bent een 40-jarige belegger, dan kan dit het ideale moment zijn om te opteren voor een defensiever fonds. Dan speel je op zekerheid. Het jaar 2008 heeft immers aangetoond dat risico al te vaak onderschat wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud