netto

Is pensioensparen nog interessant als je met vervroegd pensioen bent?

©Photo News

Pensioensparen levert een belastingvermindering op van 30 procent (bij stortingen tot 980 euro in 2019) of 25 procent (bij stortingen tot 1.260 euro in 2019). In ruil betaalt u op uw 60ste een eindbelasting van 8 procent op het kapitaal.

Als u met vervroegd pension gaat na de leeftijd van 60 jaar heeft u de eindbelasting dus al betaald. U kunt echter probleemloos blijven doorstorten tot 64 jaar én toch de belastingvermindering blijven genieten. De enige voorwaarde is dat u intussen niet uw volledige pensioenspaarpot heeft opgevraagd. ‘De belastingvermindering geldt tot 64 jaar, op voorwaarde dat de pensioenspaarder nog een saldo laat staan op zijn pensioenspaarrekening. Eén deelbewijs is daarbij voldoende’, zegt Liesbeth Dewyn, woordvoerster van Febelfin.

Pensioengids 2019

Baas over uw pensioen

De Pensioengids is op 30/3 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Het fiscaal voordeel is dus zeker een reden om te blijven storten na uw vervroegd pensioen, maar er zit wel een addertje onder het gras. Om een belastingvermindering te genieten, moet u belastingen betalen. Als u geen of weinig inkomsten heeft, en dus geen belastingen betaalt, dan heeft u geen recht op een belastingvermindering voor pensioensparen.

Een wettelijk pensioen kan onder zo’n laag belaste inkomsten vallen. ‘Kleine pensioenen zijn belastingvrij’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer. ‘Een alleenstaande strijkt in het aangiftejaar 2019 tot ongeveer 15.700 euro pensioen op zonder dat er belastingen op betaald moeten worden. Maar op bijvoorbeeld een pensioen vanaf 18.000 euro betaalt u toch al voldoende belasting om effectief het fiscaal voordeel van pensioensparen te genieten’, zegt Wellens. Vooraleer u stort, controleert u dus het best in welke mate u de belastingvermindering zult kunnen genieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect