Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Lagere taks voor pensioenspaarder

De nieuwe regering wil de taks op het individueel pensioensparen (derde pijler) verlagen van 10 naar 8 procent. Een deel van die 8 procent zou de komende jaren al afgehouden worden.
©Ã‚© Roy Botterell/CORBIS

Wie aan individueel pensioensparen doet, krijgt een fiscaal voordeel van 30 procent op zijn storting. In 2014 komt hiervoor een storting van maximaal 950 euro in aanmerking. Tegenover dat fiscaal voordeel staat een belasting van 10 procent op 60-jarige leeftijd. De regering wil die belasting nu verlagen naar 8 procent. Een deel van die 8 procent zou wel anticipatief worden geheven.

Concreet zou een foto genomen worden van het opgebouwde pensioenkapitaal op 31 december 2014. Op dat kapitaal zou de komende vijf jaar telkens 1 procent taks worden geheven. Dat gebeurt dan wellicht, net zoals in 2012, door uw aantal deelbewijzen te verminderen, zodat u de taks niet rechtstreeks moet betalen. Op 60-jarige leeftijd volgt dan nog een taks van 3 procent.

Wie na 1 januari 2015 een pensioenspaarcontract afsluit en dus pas vanaf dat moment begint te storten zou niet onder de anticipatieve taks vallen. De spaarder zal in dat geval enkel belast worden aan 8 procent op 60-jarige leeftijd.

In 2012 deed de regering al een gelijkaardige ingreep. Toen nam ze een voorschot op de taks van 16,5 procent die toen nog geldig was op stortingen die vóór 1993 gebeurden. In 2012 werd 6,5 procent vervroegd geïnd zodat iedereen op alle stortingen 10 procent zou betalen. De ingreep was toen budgetneutraal voor de pensioenspaarder. Of de nieuwe verlaging naar 8 procent in het voordeel speelt van de spaarder is niet zomaar te zeggen. Verschillende factoren spelen een rol: uw leeftijd, uw opgebouwde pensioenkapitaal en de opbrengst die uw pensioenspaarfonds of -verzekering de komende jaren nog zal halen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud