Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Maak dat uw lening is afbetaald

De afbetaling van een hypothecaire lening neemt elke maand een stevige hap uit het gezinsbudget. Wie al op jonge leeftijd een huis gekocht of gebouwd heeft en voor een tamelijk korte looptijd heeft gekozen, zal al een eind voor zijn pensioen de laatste afbetaling hebben gedaan.
Advertentie
©Photo News

Het is in ieder geval van belang dat u niet langer een hypothecaire lening aan het afbetalen bent op de dag dat u met pensioen gaat. Wie maandelijks een som van 800 of 1.000 euro moet neertellen voor zijn woonkrediet, houdt met een gemiddeld pensioen niet veel over om van te leven.

In dat opzicht is een huis kopen in de meeste gevallen interessanter dan een huis huren. Een huurder zal immers ook na zijn pensionering elke maand nog een stevig bedrag voor zijn woning moeten betalen.

De som die u niet langer aan uw huis uitgeeft, kan allerhande bestemmingen krijgen. U kunt er gewoon mee van het leven genieten, bijvoorbeeld. Maar als u nog extra geld achter de hand heeft, kan het ook geheel of gedeeltelijk worden gebruikt om de kinderen een financiële steun in de rug te geven.

Tweede verblijf

Maar misschien wilt u een deel van uw groepsverzekering en/of uw spaargeld, aangevuld met een nieuw woonkrediet, wel besteden aan een tweede verblijf aan de kust of in het buitenland? Met dat woonkrediet kunt u dan de fiscale voordelen blijven genieten, tenminste als het krediet een looptijd heeft van minstens 10 jaar.

Afhankelijk van het tijdstip waarop de hypotheek van uw eerste woonkrediet gevestigd is, zult u mogelijk ook geen aktekosten betalen. Een hypotheek wordt immers altijd voor een periode van dertig jaar gevestigd. Als die termijn nog niet verlopen is, kunt u die hergebruiken voor uw nieuwe woonkrediet. Op een krediet van 100.000 euro maakt dat toch een verschil van zo’n 3.500 euro.

Langetermijnsparen

Wil u nadat uw woonkrediet is afbetaald, toch nog een fiscaal voordeel blijven genieten, dan kunt u in een formule van langetermijnsparen stappen. U moet de spaarformule in de vorm van een levensverzekering wel vóór uw 65ste onderschrijven en ze moet een looptijd van minstens tien jaar hebben.

Als u voor uw 55ste al zo’n pensioenspaarcontract hebt afgesloten, wordt er op uw 60ste een anticipatieve heffing van 10 procent doorgevoerd. Begon u na uw 55ste verjaardag met langetermijnsparen, dan gebeurt de taksheffing in principe op de tiende verjaardag van uw contract. Maar daarmee is dan wel de kous af. Nadien volgt geen belasting meer, maar u blijft wel het fiscale voordeel genieten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud