netto

Mypension.be berekent hoeveel u aan vrij aanvullend pensioen mag besteden

©Photo News

Met een nieuwe module op mypension.be kunt u voortaan berekenen welk bedrag u maandelijks aan een vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW) kunt uitgeven.

Het VAPW is een nieuwe formule om voor het pensioen te sparen. Het is in eerste instantie bedoeld voor de 30 procent werknemers van wie de werkgever geen aanvullend pensioen aanbiedt. Maar ook werknemers met een beperkte verzekering kunnen hun pensioen via het VAPW aanvullen.

Wij bieden alleen de informatie aan, Verder beslist de werknemer zelf of hij er wel of niet iets mee doet.
Steven Janssen
Algemeen directeur Sigedis

Het VAPW, dat op 27 maart van start ging, staat nog in zijn kinderschoenen. Sommige verzekeringsspecialisten zien de nieuwe pensioenspaarformule geen succes worden omdat de berekening van de toegestane bedragen complex is. Aan de basis liggen verschillende parameters: het brutoloon van twee jaar geleden, de al opgebouwde pensioenreserve en de gemiddelde rentevoet die wordt gebruikt om uw aanvullende pensioenopbouw van twee jaar geleden te berekenen.

Automatische berekening

Het argument dat de berekening een struikelblok vormt, valt nu weg. Sigedis, de overheidsorganisatie die de website mypension.be beheert, heeft een berekeningsmodule voor het VAPW aan mypension.be toegevoegd. De berekening gebeurt automatisch op basis van gegevens die de module uit officiële databases haalt.

Als gebruiker krijgt u meteen het bedrag te zien dat u extra kunt sparen. Ook kunt u de berekeningen raadplegen die tot het bedrag hebben geleid.

Als u het VAPW een interessante formule vindt, kiest u zelf uw verzekeraar en brengt u uw werkgever op de hoogte van het bedrag dat hij van uw nettoloon mag afhouden. Het jaar erop komt u in aanmerking voor een belastingvermindering van 30 procent van de gestorte premie.

Dat neemt wel niet weg dat het VAPW fiscaal een stuk minder interessant is dan andere pensioenspaarvormen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n