netto

Plots verdwijnen uw extralegale voordelen…

©Netto - Mon Argent

Wanneer u met pensioen gaat, verdwijnen de extralegale voordelen waar u tijdens uw loopbaan van kon genieten. Een aanzienlijk financieel voordeel dat u dan zelf moet zien te betalen. Neem dus tijdig uw voorzorgen.

Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, gsm, bedrijfswagen met tankkaart, pc en internet, abonnement op het openbaar vervoer, groepsverzekering… We staan er niet altijd bij stil, maar al die uitgavenposten die de werkgever tijdens onze loopbaan ten laste neemt en voor het grootste deel door de fiscus ‘gesponsord’ worden, kunnen hoog oplopen. Voor u het goed en wel beseft, zit u aan een jaarlijkse meeruitgave van ruim 5.000 euro, de aankoop van een nieuwe auto nog buiten beschouwing gelaten. Eens u met pensioen gaat, moet u zelf voor die kosten opdraaien. Tenzij u natuurlijk op zoek gaat naar goedkopere alternatieven of bepaalde minder noodzakelijke dingen eventueel opgeeft.

De wagen is zeker de zwaarste uitgavenpost. Had u een bedrijfswagen, vraag dan aan de leasingmaatschappij of u de wagen kunt overkopen. ‘Het voorstel dat u dan krijgt, is meestal gebaseerd op de marktwaarde van het voertuig. De werkgever kan ook zijn goede wil tonen en een extra duit in het zakje doen zodat de werknemer niet de volledige overnameprijs moet betalen’, luidt het bij KBC Autolease. Als u een nieuwe wagen moet kopen, kunt u zich natuurlijk ook tevreden stellen met een kleiner of minder krachtig model waarop u minder belastingen moet betalen.

Maar of u een nieuwe of tweedehandswagen koopt, bepaalde kosten zijn onvermijdelijk, zoals de belasting op inverkeerstelling, onderhoudskosten, de kosten voor brandstof, verzekeringen. Alles samen zijn die wellicht goed voor een paar duizend euro per jaar. Tenzij u natuurlijk uw wagen definitief aan de kant zet en beslist om met het openbaar vervoer te reizen en indien nodig af en toe een deelwagen of een taxi te nemen.

Gsm, pc en internet

Voor de aankoop van een smartphone, een pc of een tablet hangt alles af van uw prioriteiten, uw voorkeuren en het budget dat u eraan wilt besteden. Ook uitgaven voor zulke technologische snufjes lopen al gauw op tot enkele duizenden euro’s per jaar. Bij de keuze van de operator doet u er goed aan de pakketten en hun inhoud met elkaar te vergelijken. Gebruik daarvoor prijsvergelijkende websites, zoals bestetarief.be, beslist.be, killmybill.be enzovoort.

Vrije tijd

Bent u in goede gezondheid en wilt u van het leven genieten? Houd er dan ook rekening mee dat uw budget voor reizen en vrije tijd wel eens aanzienlijk kan toenemen omdat u nu veel meer tijd hebt.

Gezondheidszorg

Met de jaren gaan uw uitgaven voor gezondheidszorgen onverbiddelijk de hoogte in. Werknemers en hun familieleden (partner, kinderen) genieten vaak van een collectieve hospitalisatieverzekering afgesloten door hun werkgever. Een extralegaal voordeel dat iedereen sterk op prijs stelt, vooral omdat de tarieven meestal zeer interessant zijn.  Wanneer u met pensioen bent, bent u die dekking kwijt. De wet biedt begunstigden van een collectieve hospitalisatieverzekering weliswaar de mogelijkheid om de verzekering op individuele basis verder te zetten, waardoor er geen wachttijd is en u ook geen medische vragenlijst meer hoeft in te vullen. De premie houdt wel altijd rekening met de leeftijd van de verzekerde en is bijgevolg veel hoger. De verzekeraar is wel verplicht gelijkwaardige prestaties/voorwaarden te voorzien als die van de collectieve verzekering.

U neemt dus best uw voorzorgen door nu al een persoonlijke aanvullende verzekering af te sluiten die ‘verderzetting’ mogelijk maakt. Mits betaling van premies geniet u dan van een voordelig tarief en bent u vrijgesteld van de medische vragenlijst en de wachttijd. Doet u dat niet en moet u op uw 65ste een hospitalisatieverzekering afsluiten, dan betaalt u de volle pot. De meeste private verzekeraars bieden die mogelijkheid trouwens niet aan, ofwel enkel tegen zeer hoge tarieven (AG Insurance, DKV), maar wel vaak met uitgebreide dekkingen (ereloonsupplementen, eenpersoonskamer).

Als alternatief kunt u zich tot de ziekenfondsen richten. Volgens een online simulatie (indicatief tarief) moet een lid dat op zijn 66ste een plan Hospi +100 bij de Christelijke Mutualiteit afsluit, circa 700 euro per jaar betalen. Voor die prijs worden de ereloonsupplementen slechts tegen 100 procent terugbetaald, en niet tegen 300 of 400 procent zoals het geval is in de beste privécontracten. De dekking is met andere woorden minder uitgebreid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n