Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Regering voert minimumrendement op groepsverzekering af

Na jaren overleg met de sociale partners voert minister van Pensioen Daniel Bacquelaine een variabel rendement in. Dat moet het vooral voor kmo's weer aantrekkelijk maken om werknemers een aanvulling op het wettelijk pensioen te gunnen.
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine ©BELGA

Zo'n 2,6 miljoen Belgen sparen via een groepsverzekering of een sectorpensioenfonds voor een extra pensioen, bovenop het wettelijk pensioen. Het probleem is echter dat dat aanvullend pensioen tekortschiet, omdat een te klein deel van het loon opzij wordt gezet.

Een van de grootste pijnpunten is het gewaarborgd minimumrendement op de groepsverzekering: de werkgever moet minstens 3,25 procent bieden op stortingen die hij voor het personeel doet en 3,75 procent op de eigen bijdragen van het personeel.

Dat rendement is niet houdbaar, gelet op het feit dat de Belgische tienjaarsrente al een hele tijd rond 1 procent noteert. Voor verzekeraars is het steeds moeilijker om die gewaarborgde rendementen te bieden, zodat de werkgever het eventuele verschil moet bijpassen. Logischerwijs staan steeds meer bedrijven, vooral kmo's, huiverachtig om voor hun werknemers een verzekering af te sluiten.

De sociale partners, die zich op vraag van minister van Pensioen Daniel Bacquelaine (MR) over de problematiek buigen, zoeken naarstig naar een akkoord. De krant Le Soir schetste maandag wat op tafel zou liggen. Het is zo goed als zeker dat de onrealistische minimumrendementen op de schop gaan. In de plaats komt er voor nieuwe groepsverzekeringen een variabele rente, gebaseerd op drie criteria:

  1. Een link met de marktrente, waarschijnlijk de tienjaarsrente op staatspapier (OLO)
  2. Een vork met minimum en maximum, om te vermijden dat de rendementen plots door het plafond gaan bij een tijdelijk opstoot van de marktrente
  3. Een inflatiedekking, al zou die eerder bij de huidige (lage) inflatie aanleunen dan bij de inflatiedoelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank.

De christelijke vakbond ACV benadrukt vandaag dat er nog geen akkoord is. 'Morgen zitten vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers opnieuw rond de tafel. Bedoeling is om tegen eind september tot een eensluidend advies aan de regering te komen', zegt Anne Leonard, nationaal secretaris van het ACV.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud