Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Spaar al voor uw pensioen in januari

Januari is niet meteen een maand waarin men aan pensioensparen denkt. Nochtans krijgt u een grotere pensioenspaarpot bijeen door jaarlijks in januari te storten in plaats van in december.
20 procent van de pensioenspaarders wacht tot de laatste dagen van het jaar om nog snel de storting te doen. ©ANP XTRA

Timing is alles, ook als u aan pensioensparen doet. Idealiter stort u het best in uw pensioenspaarfonds als de koers laag staat. Alleen is het ideale instapmoment moeilijk te voorspellen.

Elke maand

Een meerderheid van de pensioenspaarders stort elke maand een klein bedrag

Vandaar dat een meerderheid van de pensioenspaarders elke maand een klein bedrag storten, en dus kopen wanneer de koersen zowel hoog als laag staan. Maar ook: het is voor velen haalbaarder om elke maand een klein bedrag opzij te zetten dan in een keer het fiscale maximum van 990 of 1.270 euro te moeten ophoesten.

Voor het fiscaal voordeel maakt het niet uit wanneer u precies stort. Het moment van storting heeft ook geen impact op de taks die op uw zestigste verjaardag wordt afgerekend.

Eenmalige storting

Ongeveer 20 procent van de spaarders kiest voor een eenmalige storting in december. Ze wachten dus tot de laatste dagen van het jaar om nog snel de storting te doen. Onderzoek heeft evenwel aangetoond dat een eenmalige storting in januari meer opbrengt dan maandelijkse stortingen of een eenmalige storting in december.

Zowel voor de pensioenspaarverzekering als voor het pensioenspaarfonds is januari de beste maand.

57.050 euro
57.050 euro
Het gemiddelde kapitaal na 31 jaarlijkse stortingen in januari bedraagt voor de acht pensioenspaarfondsen 57.050 euro.

Uit de resultaten blijkt dat wie sinds 1989 – toen verschillende pensioenspaarfondsen werden gelanceerd - telkens bij het begin van het jaar stortte, het grootste pensioenkapitaal heeft opgebouwd. Het gemiddelde kapitaal na 31 jaarlijkse stortingen bedraagt voor de acht pensioenspaarfondsen 57.050 euro. Dat is 6,7 procent meer dan wanneer u de stortingen telkens in december had gedaan.

Ook de maandelijkse stortingen doen het beter dan de eenmalige stortingen in december. Met 54.898 euro ligt het kapitaal bijna 2,6 procent hoger dan bij stortingen in december, maar wel lager dan bij jaarlijkse stortingen in januari.

Winst

Het succes van de januaristortingen ligt voor de hand. Beurzen kennen een volatiel verloop, maar in de meerderheid van de gevallen sluiten ze het jaar met winst af. Door in januari te storten, koopt u tegen een lagere koers, waardoor u meer deelbewijzen opstrijkt en op 65 jaar een grotere pot bijeen hebt.

Vanzelfsprekend geldt die regel niet altijd. Tijdens de beurscrisis van 2008 vielen de pensioenspaarfondsen bijvoorbeeld met meer dan 20 procent terug. In dat jaar zou het dus beter geweest zijn om in december te storten.

Een kanttekening is wel dat u bij een storting begin januari uw centen bijna twaalf maanden vroeger van uw spaarboekje moet halen dan bij een storting eind december. Maar aan de huidige lage spaarrentes is dat niet meteen een aderlating.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud