Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Taks verkleint uw pensioenspaarpot deze maand met 1 procent

In september houden banken en verzekeraars voor het vijfde opeenvolgende en laatste jaar 1 procent taks af van uw pensioenspaarpot. 
©BELGA

De regering-Michel besliste vijf jaar geleden de taks op het pensioensparen - die op 60-jarige leeftijd wordt afgehouden - te verlagen van 10 naar 8 procent. In ruil voor die verlaging werd beslist een deel van de taks vroeger te innen. Vanaf 2015 werd gedurende vijf opeenvolgende jaren 1 procent taks afgehouden, telkens in september. De laatste afhouding gebeurt dus deze maand.

200 miljoen euro
Opbrengst staatskas
De vervroegde inning van de taks leverde de staatskas tussen 2015 en 2019 jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro extra op.

De vervroegde inning gebeurt door de verkoop van deelbewijzen, zodat de pensioenspaarder dat niet afzonderlijk betaalt en het aan velen onopgemerkt voorbijgaat. Naargelang de bank of de verzekeraar kan het moment van afhouding verschillen. Bij KBC is dat dit jaar bijvoorbeeld 20 september, bij Argenta is dat op 23 september voor de pensioenspaarfondsen en op 30 september voor de pensioenspaarverzekeringen.

De berekening van 1 procent gebeurt op basis van het werkelijke kapitaal dat u eind 2014 bijeengespaard had. Tussen 2015 en 2019 werd dus elk jaar 1 procent van dat kapitaal afgehouden. Op 60-jarige leeftijd wordt dan de totale taks van 8 procent berekend. De voorafbetalingen die u de voorbije vijf jaar heeft gedaan, worden van dat bedrag afgetrokken. Wie nog niet aan pensioensparen deed in 2014, heeft de voorbije jaren geen vervroegde taks betaald.

Staatskas

De vervroegde inning van de taks leverde de staatskas tussen 2015 en 2019 jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro extra op. Die extra inkomsten vallen volgend jaar weg, waardoor de regering naar andere inkomsten op zoek zal moeten om dat te compenseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud