Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Uitstel voor afkoop studiejaren voor pensioenberekening

Vanaf 1 maart zou elke Belg zijn studiejaren kunnen afkopen om later een hoger pensioen te hebben, kondigde pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) aan. Die deadline wordt niet gehaald, omdat Open VLD en N-VA vragen stellen bij de kostprijs.
Advertentie
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine kondigde eind vorig jaar aan hoe mensen kunnen betalen om hun studiejaren te laten meetellen voor hun pensioenberekening, maar de coalitiepartners hebben vragen bij de kostprijs. ©BELGA

Eind vorig jaar raakten de topministers het eens over het algemene principe, maar de concrete uitwerking blijft voor discussies zorgen, schrijft De Morgen.

Het was al geweten dat N-VA, en nu ook Open VLD, vrezen dat de kostprijs wordt doorgeschoven naar de komende generaties. Ze vragen bijsturingen indien nodig. Onder meer het Planbureau is gevraagd om simulaties te maken. 

Mogelijk wordt de afkoopsom toch nog opgetrokken voor wie dicht tegen zijn pensioen staat of wordt het aantal af te kopen studiejaren per persoon beperkt. 

CD&V houdt zich voorlopig gedeisd. Eind deze week buigt de regering zich opnieuw over het dossier, allicht om knopen door te hakken. Daarna moet het wetsontwerp nog naar de Raad van State en besproken worden in het parlement.

Met het krokusverlof in het verschiet lukt dat nooit meer voor begin maart. De invoeringsdatum wordt allicht verlaat tot 1 april of zelfs 1 mei, klinkt het in regeringskringen.

Fiscale pensioenval

De discussie over de kostprijs van de regeling is niet het enige obstakel dat de aangekondigde procedure parten speelt. Vanwege de fiscale pensioenval dreigen bepaalde mensen netto een lager pensioen over te houden als zij bruto meer pensioen krijgen door studiejaren af te kopen.

Nochtans verzekerde minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine toen hij de maatregel aankondigde dat de investering in 3 jaar terugverdiend zou zijn. 

De Franstalige liberaal speelde de hete aardappel van dat probleem enkele weken geleden door naar zijn federale collega en minister van Financiƫn Johan Van Overtveldt. Die kondigde daarop aan dat een werkgroep op zoek zou gaan naar een oplossing.

Of die werkgroep die oplossing voorlegt nog voor de nieuwe procedure om studiejaren af te kopen van start gaat, is koffiedik kijken. Het kabinet Van Overtveldt wil er alvast geen timing op plakken. Hun reactie is 'dat het probleem niet nieuw is waar men nu in 1-2-3 een oplossing voor lijkt te verwachten'. Zij wijzen er ook op dat elke oplossing 'een budgettaire impact zal hebben'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud