Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Volledige loopbaan maar geen 65? Aanvullend pensioen wordt minder belast

Wie na een volledige loopbaan van 45 jaar met pensioen gaat en nog geen 65 jaar is, wordt niet langer fiscaal gestraft als hij zijn aanvullend pensioen opneemt.
Wie na een volledige loopbaan van 45 jaar met pensioen gaat en nog geen 65 jaar is, wordt niet langer fiscaal gestraft als hij zijn aanvullend pensioen opneemt. ©Hollandse Hoogte / David Rozing

Wie met pensioen gaat en zijn aanvullend pensioen - gespaard via de werkgever - opneemt, wordt hierop belast. Bij de uitkering van het aanvullend pensioen op 65 jaar gebeurt dat tegen een voordelig belastingtarief van 10 procent, op voorwaarde dat u in de drie jaren voor de wettelijke pensioenleeftijd effectief een professionele activiteit hebt uitgeoefend.

Er zijn echter ook heel wat mensen die voor het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd op pensioen kunnen omdat ze een volledige carrière van 45 jaar doorliepen. Dat is het geval bij wie bijvoorbeeld op zijn 18de is beginnen werken. Door een hiaat in de wet werden zij afgestraft en werd het kapitaal van hun groepsverzekering of pensioenfonds aan een hoger tarief belast. Voor wie op zijn 63ste met pensioen gaat, is dat 16,5 procent (16,66 procent inclusief gemeentebelasting).

Anomalie weggewerkt

Die anomalie is intussen weggewerkt. De Kamer keurde onlangs een wetsvoorstel goed waardoor mensen die na een volledige loopbaan van 45 jaar met pensioen gaan, maar de wettelijke pensioenleeftijd van 65 nog niet bereikt hebben, ook van het voordeeltarief van 10 procent kunnen genieten.

De wet gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2019 en is van toepassing op uitbetalingen van groepsverzekeringen en pensioenfondsen die vanaf die datum gebeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud