Vrijwillig aanvullend pensioen voor werknemers goedgekeurd

Vincent Van Quickenborne is tevreden dat alle werknemers een aanvullend pensioen kunnen opbouwen. ©BELGA

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft de invoering goedgekeurd van een vrijwillig aanvullend pensioen voor werknemers. 'Elke werknemer kan een deeltje van zijn loon laten inhouden en opsparen voor een bijkomend appeltje voor de pensioendorst', zegt Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Naast het wettelijk pensioen bieden veel ondernemingen een aanvullend pensioen voor hun werknemers aan, maar niet alle werkgevers doen dat. Straks zullen werknemers zelf kunnen vragen een deel van hun loon in te houden om een bijkomend spaarpotje voor het pensioen op te bouwen.

'Een werknemer die geen aanvullend pensioen krijgt via de werkgever, kan vrijwillig en individueel beslissen om een vrij aanvullend pensioen te beginnen opbouwen', legt Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit. 'Hij moet dat melden aan zijn werkgever. Die zal het gewenst deel van het loon inhouden en doorstorten aan een pensioeninstelling, die de werknemer kan kiezen in functie van het gewenste risicoprofiel en rendement. Het gaat om maximaal 3 procent van het jaarlijks brutoloon.'

Elke werknemer kan straks een deel van zijn loon laten inhouden en opsparen voor een appeltje voor de pensioendorst.
vincent van quickenborne
kamerlid

De fiscale en parafiscale voordelen die de werknemer bij een aanvullend pensioen geniet, zullen dezelfde zijn bij dit vrijwillig aanvullend pensioen. Er zijn dus geen RSZ-werknemersbijdragen verschuldigd en er is een belastingvermindering van 30 procent in de personenbelasting. Net zoals bij het aanvullend pensioen betaalt de werknemer wel een eindbelasting van 10 procent en een solidariteitsbijdrage.

Ook contractuele ambtenaren kunnen aanspraak maken op deze formule. Eerder verstevigde de regering ook al het aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Volgens Van Quickenborne is het een belangrijke stap vooruit, want de groep mensen die een beroep kan doen op een aanvullend pensioen wordt 'stevig uitgebreid'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect