Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Werkgever moet niet bijpassen voor groepsverzekering in 2019

De grote meerderheid van de groepsverzekeringen leverde in 2019 een rendement op van minstens 1,75 procent. Daarom moeten werkgevers niet bijpassen om de rendementsgarantie na te komen.
©wim kempenaers (wkb)

De Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) verplicht werkgevers die hun werknemers een groepsverzekering aanbieden om gemiddeld minstens 1,75 procent per jaar rendement te leveren over de looptijd van het contract. Tot enkele jaren geleden konden werkgevers de rendementsgarantie nog overlaten aan de verzekeraar die de groepsverzekering beheert, omdat de marktrentes toen voldoende hoog waren. Maar door de forse rentedalingen garanderen de verzekeraars vandaag nog slechts een rendement van 0,25 à 0,75 procent. 

2,25
procent
Het nettorendement van de groepsverzekering van AG Insurance lag in 2019 op 2,25 procent.

Boven op dat gegarandeerde rendement bieden de verzekeraars wel nog een winstdeelname, die afhankelijk is van hun beleggingsresultaten. Dankzij die winstdeelname konden verzekeraars de voorbije jaren toch jaarlijks aan het rendement van 1,75 procent komen, waardoor de werkgevers niet moesten bijpassen.

Advertentie

Dat was ook het geval in 2019, leert een rondvraag van De Tijd. Dankzij het goede beursklimaat konden de winstdeelnames in 2019 de lage gegarandeerde rente compenseren. Marktleider AG Insurance bood het hoogste rendement van bruto 2,45 procent, wat neerkomt op 2,25 procent netto. De gegarandeerde rente van 0,75 procent wordt op 1 april wel verlaagd naar 0,5 procent.

Ook Vivium haalde met het Cash Balance Plan een nettorendement van 2,25 procent. Een andere groepsverzekering van de P&V Groep haalde een nettorendement van 1,91 procent. Bij Belfius kwam het nettorendement uit op 1,88 procent, bij KBC en Baloise op 1,75 procent.

Uitzondering

Alleen Allianz kwam met een van zijn twee formules onder de drempel uit. Binnen het Stability Plan lag het brutorendement op 1 procent. Het Stability Plan is wel een atypische formule omdat de gegarandeerde rente van 0,1 procent ook op toekomstige stortingen van toepassing is. Bij de andere groepsverzekeringen heeft een tussentijdse aanpassing van het gegarandeerde rendement een impact op toekomstige stortingen.

Alleen Allianz kwam met één van zijn twee formules onder de drempel van 1,75 procent uit.

'Door het type waarborg geniet de overgrote meerderheid van de aangeslotenen in ons Stability plan nog steeds historische gegarandeerde rentes die hoger zijn dan 1,75 procent', zegt Paul Moller van Allianz. 'Dit is niet het geval voor recente aansluitingen, waarbij het rendement lager ligt dan de WAP-rente.'

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.