Netto Het antwoord op al uw geldvragen

7 vakantietips voor uw smartphone

Vakantie en smartphone, het is een moeilijk huwelijk. Zowel op vlak van tijdsbesteding als op financieel vlak. De Europese Commissie mag dan al een maximumtarief opleggen voor bellen en sms'en, voor dataverkeer gelden die niet. Hoe vermijdt u een 'billshock' met uw blackberry, htc, iPhone of andere smartphone?

(netto) - Wie 'roaming bill shock' googelt, kan uren grasduinen in verhalen van gebruikers die in het buitenland bedrogen uitkwamen met hun gsm-factuur. Weinigen beseffen dat een smartphone in het buitenland met dezelfde gedrevenheid (en tegen een hoger tarief) de mails van het thuisfront blijft opladen. Hoe kan u dat voorkomen?

De beste optie is natuurlijk om het toestel thuis te laten, maar dat kan niet altijd door het werk. Daarnaast kunnen smartphones dezer dagen veel meer dan mails en oproepen ontvangen. Opties als camera, gps of woordenboek bewijzen ook hun meerwaarde op vakantie. Volgens een poll van Netto (zie hiernaast) blijkt een merendeel van de smartphonebezitters hun bondgenoot mee te nemen op reis. Als het dan toch moet, hoe vermijdt u een torenhoge factuur?

Bereikbaar op reis...
zonder u blauw te betalen?
Lees het hier
  1. Check op voorhand of uw bestemming ondersteund wordt door uw operator en tegen welke tarieven. Veelal zijn er grote verschillen tussen Europese landen en niet-Europese landen.
  2. Om grote maillawines te vermijden kan u ook filters op uw binnenkomende mail opzetten. Kies op voorhand de personen, onderwerpen en prioriteiten die door de filter mogen glippen. Via de instellingen is dat snel gedaan. Het zal u veel geld en scrolltijd besparen op vakantie. Voor iPhones zal dat niet lukken.
  3. Sommige toepassingen laten toe om verbruikslimieten in te stellen. Dan krijgt u een verwittiging zodra u het vooropgestelde volume overschrijdt. Dat wil niet meteen zeggen dat u niet meer kan surfen nadat u de limiet hebt bereikt, maar zo bent u alvast bewust van het overschrijden ervan.
  4. U hoeft niet alle bijlages te openen van een mail. Door die bestanden te openen gaat u al snel uw capaciteitslimiet overschrijden. U kan ook in uw telefoon instellen dat de bijlages niet door de filter mogen passeren. 
  5. Als u uw smarphone in het buitenland gebruikt, is de duurste zaak de permanente en automatische synchronisatie van de mailbox. Als u die laat opstaan tijdens uw buitenlandse bezoeken, kunnen de kosten al snel oplopen tot 30 à 40 euro per megabyte. Gespreid over een hele vakantie kan dat bedrag al  snel oplopen. Die mailboxsynchronisatie kan u manueel uitschakelen via uw settings. Dat geldt trouwens voor alle kostengerelateerde functies die u niet nodig hebt in het buitenland: 3G, lokalisatieoptie, enzovoort. Hoe schakelt u dat allemaal uit? Dat leest u hier.
  6. Werk zoveel mogelijk met free hotspots. Vermijd om met de snellere (maar dure) 3G-connecties te werken. In hotels en openbare plaatsen vindt u vaak hotpots waarop u gratis kan aansluiten om online te gaan. Vergeet dan wel uw instellingen niet aan te passen. 
  7. Als u vaak naar het buitenland reist, kan u bij de meeste operatoren ook een speciale reisformule aanvragen. Voor zo'n 20 euro per maand vindt u al snel een formule waarmee u wereldwijd mails kan downloaden met een veelvoud aan downloadcapaciteit (tot 10 megabyte). Wie veel naar dezelfde landen reist, kan een lokaal abonnement met bijhorende SIM-kaart vragen.
  • Controleer na een gesprek of de verbinding wel degelijk verbroken is.
  • Vergrendel uw telefoon als u hem opbergt in uw tas of broekzak.
Meer multimediatips?

Nieuws en tips uit de wereld van internet en multimedia vindt u op onze technologieblog T-zine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud