Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Beperk uw ecologische voetafdruk op vakantie

Wie echt milieubewust is, neemt die houding ook mee op vakantie. Houd daarom rekening met de vuistregels, zodat u op uw vakantiebestemming het milieu niet al te zwaar belast.

(netto/L’Internaute) – Vorig jaar reisden in totaal 924 miljoen toeristen de wereld rond. Niet verwonderlijk dus dat de toeristische sector een negatieve impact heeft op het milieu: aantasting van het landschap, groot verbruik van natuurlijke grondstoffen, overbevissing, vervuiling, meer vliegtuigen,… In het licht van de milieuproblematiek wordt het voor toeristen steeds moeilijker hun eigen - vervuilende - gedrag te negeren. Enkele tips om uw ecologische voetafdruk op vakantie te beperken.

Slim pakken

Elke reis begint met het pakken van uw bagage. Dat is meteen het uitgelezen moment om uw milieubewustzijn naar boven te laten komen. Zo kan u enkele nuttige zaken met een gunstige invloed op het milieu aanschaffen. Denk maar aan een dynamolamp, een radio of andere gadgets die werken op zonne-energie. Ook kledij van biologisch katoen, fosfaatvrije wasmiddelen, biologische zonnecrème of natuurlijke zeep en insecticiden verlichten de impact van uw reis op het milieu.

Transport

Vermijd het vliegtuig zoveel mogelijk. Per 1.000 kilometer produceert een vliegtuig 200 gram CO2. Ter vergelijking: de TGV is goed voor 14 gram per 1.000 kilometer. Ook cruiseschepen zijn grote vervuilers. De uitstoot ervan komt gemiddeld overeen met die van 12.000 auto’s en de schepen verbruiken tot 120.000 liter water.

Wie de auto neemt, kan zelf enkele kleine maatregelen nemen om de invloed op het milieu toch ietwat te beperken: de bandenspanning controleren, het voortdurend gebruik van de airco vermijden, de motor uitschakelen zodra u langer dan 10 seconden stilstaat,… En zodra u ter plaatse bent, vergeet dan dat u over een wagen beschikt en neem zoveel mogelijk het openbaar vervoer of opteer voor een fikse wandeling of rit met de fiets.

Geef de voorkeur aan…

  • duurzaam toerisme waarbij de activiteiten en toeristische infrastructuur aandacht schenken aan het behoud op lange termijn van natuurlijke grondstoffen en respect hebben voor de lokale cultuur.
  • solidair toerisme in alle ontwikkelingslanden, waarbij de lokale bevolking mee kan profiteren van de ontwikkeling van het toerisme in de regio.
  • eco-toerisme: reizen in gebieden waar de bescherming van de natuur hoog staat aangeschreven. Zo kan u de ongerepte natuur bewonderen en tegelijk bijdragen aan de bescherming ervan.
  • eco-vrijwilligerswerk waardoor u zelf bijdraagt aan de bescherming van de fauna en flora in een bepaalde regio.

Verblijf

Er bestaan tal van kwaliteitslabels die garanderen dat de eigenaar van een bepaalde verblijfplaats het milieu genoeg beschermt. Zo zullen tal van hotels het bedlinnen en de handdoeken slechts op uitdrukkelijke vraag van de gast verversen om te vermijden die elke dag opnieuw te moeten wassen. Over de hele wereld werden aan hotels, gîtes en campings het ‘Green Key’-label toegekend. Ook originele en alternatieve verblijfplaatsen, zoals boomhutten of tentconstructies, zijn het overwegen waard.

Lokale consumptie

Geniet van de lokale voeding en doe uw inkopen op de lokale markt, bij boerderijen of plaatselijke producenten. U steunt er niet enkel de lokale bevolking mee, u zal ook nieuwe smaken en tal van streekspecialiteiten ontdekken.

Bescherm de natuur

  • De nationale parken laten toe om te profiteren van de wondermooie natuur die eigen is aan een bepaalde regio.
  • Aarzel niet om gebruik te maken van de Grote Routepaden (GR-paden), die een netwerk van wandelpaden door Europa vormen.
  • Gooi uw afval niet zomaar weg en probeer op een camping uw afval te sorteren. Houd ook altijd een zakje bij de hand wanneer u op excursie gaat, zodat u geen vuil moet achterlaten.

Beoefen niet eender welke sport

  • Wandelen is de meest milieuvriendelijke sport die toelaat van de wondermooie natuur te profiteren. Uiteraard enkel op voorwaarde dat u de plaatselijke flora niet beschadigt en het wild ongemoeid laat.
  • Andere milieuvriendelijke sporten zijn de niet-gemotoriseerde watersporten, speleologie of klimmen onder begeleiding van professionals die de omgeving en de gevaren goed kunnen inschatten.
  • Golf is niet meteen een milieuvriendelijke sport. Voor de terreinen moesten vaak grote oppervlakten bos worden neergehaald en de ‘green’ blijft groen dankzij een hoog waterverbruik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud