Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bespaar energie uit tijdens uw vakantie

Acht op de tien Belgen schakelen hun elektrische toestellen uit voor ze op vakantie vertrekken. Een veiligheidsmaatregel waarmee u ook heel wat euro’s kan besparen en een mooi gebaar voor onze planeet.

(netto) – De meerderheid van de Belgen (83,5%) vertrekt niet op vakantie vooraleer ze hun elektrische apparaten volledig uitgeschakeld hebben. Maar tijdens de rest van het jaar schenkt 42 procent er geen aandacht aan: ze laten hun toestellen in de sluimerstand staan. Roberte Kesteman, algemeen directeur van Nuon Belgium, geeft commentaar op de resultaten van het onderzoek van I-Vox: "Het is belangrijk dat de consumenten beseffen dat ze heel wat kilowattuur en euro’s kunnen besparen. Het is immers heel gemakkelijk om dat onnodige verbruik te beperken."

Kostprijs sluimerstand

Op het eerste gezicht lijkt het verbruik van elektrische apparaten in sluimerstand banaal. Maar een gemiddeld huishouden verbruikt door al die apparaten jaarlijks 532 kilowattuur. Dat komt al gauw overeen met 100 euro. En dat voor apparaten die niet werken.

Vooral in de televisiehoek wordt heel wat energie verspild. Een lcd-tv, geluidsversterker en dvd-speler worden gemiddeld slechts 20 uur per week gebruikt. Als al die toestellen de rest van het jaar stand-by staan (en dat is toch goed voor 7.700 uur), betekent dat een jaarlijks verbruik van 330 kilowattuur. Kostprijs: 62 euro.

Veiligheid voor alles

Sluimerstand
bedriegt u

Lees meer

De Belg denkt in de eerste plaats aan de veiligheid (uit angst voor onweer of kortsluitingen) en niet aan het besparen van energie wanneer hij de stekker uit het stopcontact trekt vooraleer hij op vakantie vertrekt. Slechts 56 procent van de Belgen denkt eraan om ook buiten de vakantie de toestellen volledig uit te schakelen. "Nochtans verbruiken sommige elektrische toestellen (computer, tv, dvd-speler...) in sluimerstand nog 70 procent van de energie die ze verbruiken als ze ingeschakeld zijn."

Enkele tips

Combineer veiligheid en energiebesparing door volgende tips toe te passen. Vooraleer u vertrekt, controleer:

  • of alle lichten gedoofd zijn.

  • of alle elektrische apparaten uitgeschakeld zijn (dus geen sluimerstand): televisie, decoder, computer, stereo-installatie, dvd-speler...

  • of alle laders uit het stopcontact gehaald zijn (laders voor gsm, tandenborstel, spelconsole...). Laders in het stopcontact blijven energie verbruiken.

  • of uw koelkast en diepvriezer uitgeschakeld en schoongemaakt zijn. Als u ze niet kan uitschakelen, verhoog dan de temperatuur: ze moeten dan minder koelen en verbruiken dus minder.

of alle lichten gedoofd zijn.

of alle elektrische apparaten uitgeschakeld zijn (dus geen sluimerstand): televisie, decoder, computer, stereo-installatie, dvd-speler...

of alle laders uit het stopcontact gehaald zijn (laders voor gsm, tandenborstel, spelconsole...). Laders in het stopcontact blijven energie verbruiken.

of uw koelkast en diepvriezer uitgeschakeld en schoongemaakt zijn. Als u ze niet kan uitschakelen, verhoog dan de temperatuur: ze moeten dan minder koelen en verbruiken dus minder.

Tot 25 procent minder verbruiken
Belgische gezinnen kopen steeds meer elektrische toestellen en verbuiken dus ook meer elektriciteit. Maar wat zijn de grootste energievreters? En vooral: hoe kan u tot 25 procent besparen op uw elektriciteitsfactuur?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud