Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Cash en met kaart betalen is de boodschap op vakantie in Griekenland

Er is geen toevloed van bezorgde reizigers die hun vakantie naar Griekenland willen annuleren. Maar wie de komende dagen of weken vertrekt, moet wel zijn voorzorgen nemen.
Advies voor toeristen in Griekenland: betaal eerst met de kaart, neem voldoende cash mee maar hoedt u voor zakenrollers. ©REUTERS

Ondanks alle problemen blijven het Griekse vasteland en de eilanden een bijzonder populaire vakantiebestemming voor de Belgen. ‘2015 wordt een topjaar voor het toerisme van Belgen naar Griekenland’, zegt Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van Jetair.

200.000
Vorig jaar boekten net geen 200.000 Belgen via een tour operator een vakantie naar Griekenland.

‘Het boekingscijfer van vorige week lag zelfs hoger dan in dezelfde week vorig jaar. Griekenland staat - na Spanje - op de tweede plaats in de lijst van populairste vliegvakanties en gaat daarmee Turkije vooraf’, zegt Vanhaelemeesch. Bij de touroperator Thomas Cook bekleedt Griekenland de derde plaats.

Neem voldoende cash mee

Het meest heikele punt tijdens uw vakantie is geld. De Griekse regering heeft geldafhalingen voor de Grieken beperkt. Aan de geldautomaten kan maximaal 60 euro per dag per kaart worden afgehaald en de bankkantoren blijven de hele week dicht. Maar die restricties gelden niet voor toeristen. De Griekse regering benadrukt dat toeristen met een in het buitenland uitgegeven kaart volop geld kunnen afhalen. De door de bank aan de kaart gekoppelde limieten vormen de enige beperking. ‘Dat neemt niet weg dat er praktische problemen kunnen opduiken door lange wachtrijen aan de geldautomaten of lege geldautomaten die niet bijgevuld worden’, zegt Isabelle Marchand van de financiële koepelorganisatie Febelfin. ‘Daarom is het aangeraden voldoende cash mee te nemen om de basisbehoeften te voldoen.’ Ook de hotels kunnen door hun cashvoorraden heen raken.

Dat de Belgen niet getroffen worden door de Griekse kapitaalcontroles heeft een logische verklaring. Het zijn de geldafhalingen uit het Griekse systeem die beperkt worden. Met een Belgische kaart haalt u geen geld af uit het Griekse systeem, maar wel uit het Belgische.

Als u geld meeneemt om uw vakantie vlot te laten verlopen, hoeft u geen problemen met de douane te vrezen. Voor reizen binnen de Europese Unie - dus ook van en naar Griekenland - hoeft u cash geld niet aan te geven. Alleen bij een controle door de douane zult u gevraagd worden om een aangifte te doen als u met 10.000 euro of meer reist. Niet echt het budget voor een doorsneevakantie.

En wat te doen als de toestand in Griekenland zo zou evolueren dat het onmogelijk is geld af te halen? In een dergelijk noodscenario kunnen familie of vrienden vanuit België geld opsturen via een expresszending, bijvoorbeeld via DHL of een andere koerierdienst. In laatste instantie kunnen ook de noodcentrales van de kredietkaartenuitgevers Visa en MasterCard u cash voorschieten.

Betaal zoveel mogelijk met kaarten

Betalingen met een buitenlandse debet- en kredietkaart zouden in principe normaal moeten verlopen. Die zijn ook voor de Grieken niet gelimiteerd. Spreek daarom voor betalingen ter plaatse eerst uw kaart en pas in tweede instantie uw cash aan. ‘Blijf aandringen bij de handelaar om elektronisch te betalen, zelfs al stemt hij daar in eerste instantie niet mee in. Een elektronische betaling biedt meer zekerheid tegen bijvoorbeeld fraude en betwistingen’, zegt Bram Boriau, woordvoerder van Worldline. ‘Tracht ook zo veel mogelijk zaken op voorhand via overschrijving te betalen, zoals bijvoorbeeld excursies.’

Hou er rekening mee dat de uitgaven met een kaart geplafonneerd zijn. Ga na hoe hoog die limieten voor uw kaarten zijn en vraag eventueel aan uw bank om die grensbedragen tijdelijk verhogen. Ook prepaidkaarten behoren tot de mogelijkheden.

Reisbijstand kan hulp bieden

Het reisadvies van het Belgische ministerie van Buitenlandse raadt niet alleen aan voldoende contact geld mee te nemen, maar ook om een betrouwbare reisverzekering af te sluiten. ‘De grootste zorg van bezoekers is het verlies of de diefstal van reisdocumenten en persoonlijke papieren, die een terugreis kunnen bemoeilijken. Zakkenrollers zijn vooral actief in de stadscentra en op het openbaar vervoer, vooral in de metro’, aldus het reisadvies. Voorts wordt van oudsher gewezen op het risico op ongevallen met gehuurde quads, scooters, brommers en moto’s.

De bijstandscentrale van een reisbijstandsverzekering kunt u contacteren als u op reis in de problemen komt. De klassiekers zijn een bijstand bij ziekte, ongeval en autopech. Maar uw reisbijstandsverzekeraar kan ook logistieke steun bieden, zoals hulp bij de vervanging van reis- en identiteitsdocumenten of geld ter beschikking stellen na een diefstal.

Stakingen geen reden om te annuleren

Als de problemen in Griekenland verder toenemen, zijn sociale onrust en stakingsacties niet uit te sluiten. Stakingen op een luchthaven zijn een nachtmerrie voor elke reiziger. Kunt u om die reden een geboekte vakantie annuleren en een vergoeding vragen aan de annulatieverzekering? Helaas niet. Een staking is een element van overmacht en is daardoor niet gedekt. Bij een staking moet de luchtvaartmaatschappij of uw touroperator een oplossing aanbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud