1. Zijn uw reisdocumenten in orde?
Een van de meest voorkomende oorzaken van een slechte vakantiestart zijn reisdocumenten die niet in orde zijn. En zelfs al zijn uw papieren in orde, hoe zit het met uw kinderen? Is de Kids-ID van uw dochter bijvoorbeeld nog 5 maanden en 15 dagen geldig na uw terugkeer uit Egypte? Dan komt u niet voorbij de check-in op de luchthaven. Egypte is niet het enige land dat eist dat uw identiteitsdocumenten nog minstens zes maanden geldig zijn na uw terugkeer. En pas op: de procedure voor een nieuw Kids-ID duurt ongeveer twee tot drie weken. Het document kost 3 euro. Sommige gemeentes heffen op dat bedrag nog een extra gemeentetaks.
Vertrekt u al binnen een week? Geen nood. Uw gemeentebestuur kan u binnen vijf werkdagen een paspoort voor uw kind bezorgen. U betaalt dan wel 41 euro. In echt dringende gevallen wordt het paspoort de volgende werkdag afgeleverd. Maar daarvoor moet u wel 210 euro neertellen. Zonder gemeentetaksen, kost een internationale reispas voor volwassenen 71 euro. Via de spoedprocedure is dat 240 euro.
GOED OM TE WETEN: 'In sommige landen volstaat een identiteitskaart voor een pakketvakantie bij een touroperator, maar hebt u wel een reispas nodig als u de vliegtickets, het verblijf of een rondreis afzonderlijk hebt geboekt', waarschuwt Jetair. Alle nuttige informatie over identiteitsdocumenten vindt u op www.diplomatie.be. Die site vermeldt ook of u in België een visum moet aanvragen. Dat moet bijvoorbeeld voor China (minimumprijs: 86 euro).2. Avez-vous une copie de vos documents?
2. Hebt u een kopie van uw documenten?
Gestolen of verloren reisdocumenten in het buitenland kunnen heel wat problemen veroorzaken. De FOD Buitenlandse Zaken raadt daarom aan een kopie van uw reisdocumenten te maken. Bewaar die kopieën op een aparte plaats. 'Noteer de nummers van de documenten op een apart briefje of in uw agenda. Wie kopieën van zijn reisdocumenten heeft, de nummers heeft genoteerd of zijn rijksregisternummer kent, wordt sneller geholpen bij de ambassade of het consulaat.'
Scan al uw documenten in en zet ze op internet, bijvoorbeeld in uw mailbox of in de cloud.
LEES OOK: Waarom u online opslagruimte nodig hebt
3. Bent u voldoende verzekerd in geval van ziekte of ongeval?
Vertrekt u naar een Europese bestemming? Vergeet dan uw Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) niet. Die krijgt u gratis bij uw ziekenfonds. Dankzij de kaart wordt onvoorziene of noodzakelijke medische zorg in het buitenland rechtstreeks terugbetaald. De kaart is ook geldig in IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland en zelfs in Australië. Om alles te weten over deze kaart of de werking ervan kan u de applicatie van de Europese Commissie downloaden (App Store, Google Play en Windows Marketplace)
Gaat u buiten de Europese Unie met vakantie? Ga dan vooraf langs bij uw ziekenfonds. Sommige landen, zoals Tunesië, Turkije of Kroatië sloten een overeenkomst met België. Met het formulier dat uw ziekenfonds u bezorgt, krijgt u in die landen dezelfde gezondheidszorg en terugbetalingen als de plaatselijke bevolking. Voor Marokko hebt u geen speciaal formulier nodig. Uw gezondheidszorg wordt bij uw terugkeer in België terugbetaald tegen het Belgische tarief.
Ook als u naar de rest van de wereld trekt, kunt u een terugbetaling tegen het Belgische tarief krijgen in geval van een dringende ziekenhuisopame, op basis van de originele facturen. Ga na wat de bijstandsverzekering van uw ziekenfonds dekt (verzekerde landen en voorwaarden) en wat niet. Want misschien is er geen dekking voor ongevallen bij gevaarlijke sporten, zoals diepzeeduiken of bergbeklimmen.
Het kan ook nooit kwaad om een extra bijstandsverzekering af te sluiten die een veel ruimere dekking biedt. En waarin een repatriëring niet beperkt is tot het slachtoffer zelf, maar uitgebreid kan worden tot de familieleden.
GOED OM TE WETEN: Hebt u via uw werkgever een hospitalisatieverzekering? Dan betaalt die uw medische kosten in het buitenland terug, maar wel alleen bij een ziekenhuisopname. Uw andere medische kosten kunt u via uw bijstandsverzekeraar trachten te recupereren. 'U kunt ofwel de verzekering aanspreken die de ruimste dekking biedt, ofwel beide verzekeringen gelijktijdig laten spelen. Maar u kunt slechts één keer vergoed worden voor eenzelfde prestatie', zegt Elise Meertens, woordvoerster van Europ Assistance. 'Als u de limiet van uw hospitalisatieverzekering hebt bereikt, kunnen wij uw resterende kosten volledig of gedeeltelijk ten laste nemen.'
4. Is uw huis beveiligd?
Check voor uw vertrek Be Safe, de website van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken. U vindt er tips om diefstal te voorkomen, en de contactgegevens van uw gratis diefstalpreventieadviseur. Zoals de naam doet vermoeden, geeft die u objectief en volledig kosteloos advies over inbraakbeveiliging. Via Police On Web kunt u politietoezicht vragen voor uw woning tijdens uw vakantie.
5. Werkt uw gps in het buitenland?
Bent u van plan om ter plaatse een auto te huren? Dan kunt u uiteraard ook meteen een gps-navigatiesysteem huren. Of u neemt uw eigen gps mee. Bij de meeste fabrikanten kunt u via de website bijkomende kaarten downloaden. Een kaart van Mexico bijvoorbeeld kost 39,95 euro bij TomTom en 45 euro bij Garmin.
Let op: niet alle landen aanvaarden het Belgische rijbewijs. U moet dan bij uw gemeentebestuur een internationaal rijbewijs aanvragen (16 euro).
Hoe betaalt u in het buitenland?
Betaalt u op uw vakantiebestemming met uw debet- of kredietkaart? Moet u de Maestro-functie activeren of de limiet van uw Visa-kaart verhogen? En zijn prepaidkaarten interessant? Een stand van zaken.