Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De populairste citytrips

Volgens de Eurobarometer zijn Belgen minder geneigd korte reisjes te maken dan veel andere Europeanen. Nochtans merken de touroperators dat het aantal citytrips aan het stijgen is. Wij zetten de populairste bestemmingen voor u op een rij.
©iStock

(netto/belga) – Twee derde van de Belgen ging vorig jaar niet voor minder dan 4 dagen de deur uit. Daarmee horen we bij de thuisblijvers. In Europa ging bijna 60 procent wel op minitrip. Ongeveer 20 procent van de Belgen – en ook van de Europeanen in het algemeen – trok er één keer op uit. Het verschil zit dus vooral bij de mensen die meerdere keren weggingen. Bij de Belgen ging 7,6 procent twee maal op korte trip, ten opzichte van 14,2 procent voor heel Europa. Het financiële aspect was volgens de ondervraagden de belangrijkste reden om thuis te blijven.

Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van Jetair, beaamt de daling: “Het klopt dat we in 2009 even een neerwaartse knik hebben gezien in het aantal verkochte citytrips, maar dat moet wel in het juiste daglicht worden geplaatst. Al jaren is er een zeer duidelijke groeicurve. De citytripformule reageert snel op omgevingsfactoren. We merkten de crisis daar dus voor het eerst, maar het positieve is dan weer dat het herstel daar ook als eerste gebeurt. Ondanks de knik van vorig jaar gaat de algemene groei nog steeds door.”

Met gerust gemoed

Ook bij Neckermann merkt men de voorbije jaren een stijging in het aantal geboekte citytrips. "Ik schat dat de grootste touroperators een stijging van ongeveer 20 procent kennen ten opzichte van vorig jaar", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. "Dan heb ik het over de voorbije krokusvakantie en de aankomende paasvakantie. Of dat betekent dat de Belg algemeen meer op citytrip gaat, kan ik uiteraard niet zeggen. Een andere mogelijke verklaring zou zijn dat men gewoon beter de weg vindt naar touroperators voor het boeken van citytrips. Negatieve berichten over lowcostmaatschappijen en de problemen met de Eurostar kunnen daar voor iets tussenzitten. Wie met een touroperator op vakantie gaat, komt niet voor verrassingen te staan. De prijs kent geen verborgen en verplichte opties en je hebt de garantie dat er voor je gezorgd wordt."

We vroegen Jetair en Neckermann meteen ook naar hun topbestemmingen voor citytrips in de paasvakantie.

Londen

Sinds de voordelige koers van het pond is Londen immens populair geworden. Vroeger was dat ook wel het geval, maar de Britse hoofdstad slaagde er slechts zelden in de eerste plaats weg te kapen. Volgens Vanhaelemeesch is het opvallend dat citytrips met de trein het zeer goed doen. De problemen met de Eurostar deze winter hebben daaraan niets veranderd. Hij redeneert dat Belgen nuchter genoeg zijn om te beseffen dat de schuld lag bij de extreme weersomstandigheden en hun lente- of zomertrip met de trein dergelijke problemen niet zal kennen.

Parijs

Geld speelt weliswaar een rol, maar het bepaalt ook niet alles. Anders zou deze toch wel dure klassieker minder goed scoren? De lichtstad was in het verleden meestal het populairst, maar is nu dus van de troon gestoten door het goedkopere Londen.

Rome

Dat Rome opgeklommen is naar de top, heeft volgens Van Outryve te maken met het feit dat de vliegtuigtickets in prijs zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. De prachtige stad vol bezienswaardigheden is uiteraard wel een klassieker en zijn aanwezigheid in de top 5 is dan ook nooit een verrassing.

Barcelona

Een streepje zon, hoe hard hebben we daar de voorbije maanden niet naar gesnakt? Misschien daarom dat het niet echt goedkope Barcelona toch de top haalt. Al zijn er altijd wel Belgen die een weekendje flaneren op de Ramblas, het bewonderen van de Sagrada Familia en het uitrusten in Parc Guell zien zitten.

Berlijn

Bij Neckermann wordt Venetië voor de paasvakantie uit de top 5 geduwd door het opkomende Berlijn. Van Outryve ziet verschillende redenen voor het nieuwe succes: het is een vrij goedkope stad, je kan er snel met het vliegtuig heen en het is eens iets anders. Ook de viering rond de val van de Berlijnse Muur heeft de stad extra in de kijker geplaatst.

Praag

Bij Jetair komt Praag op de vijfde plaats. De laatste jaren is de populariteit van die stad sterk gegroeid en dat is waarschijnlijk grotendeels toe te schrijven aan het feit dat het een relatief voordelige citytripbestemming is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud