Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hebt u uw wintervakantie al geboekt?

Volgens de wintersportcentra hebben heel wat mensen hun skivakantie al geboekt. Vooral luxevakanties doen het erg goed. Toch zijn er op het net nog zaakjes te doen.

(netto) – De winter staat voor de deur. In de belangrijkste skigebieden dwarrelen de eerste sneeuwvlokken al naar beneden. Heel wat wintersportliefhebbers staan dan ook te trappelen om naar de bergen te trekken. En de uitbaters van de skicentra zien hen maar al te graag komen. Voor hen is de vroege sneeuw een geschenk uit de hemel. Toch is het moeilijk om nu al voorspellingen te doen over het aantal boekingen.

Laattijdige boekingen

In Frankrijk bijvoorbeeld blijft de Compagnie des Alpes, die de skiliften van de 15 grootste skigebieden van Frankrijk beheert, erg voorzichtig. "Het is nog wat vroeg om al over de boekingen te spreken", zegt Céline Pasqualini, privé-consulent bij de liftuitbater. "Maar net als vorig jaar stellen we vast dat de klanten steeds later boeken omdat ze wachten op interessante promoties." Ze geeft wel toe dat de maand februari er vrij stabiel uitziet.

Andere wintersportcentra zien er geen graten in om al voorspellingen te doen. Val Thorens, het eerste Franse skioord dat zijn pistes heeft geopend (na de gletsjers van Tignes en Les Deux Alpes) is alvast erg enthousiast. "Tijdens het eerste weekend waren er meer dan 10.000 skiërs en wij hebben 318 skipakketten verkocht. Dat is een stijging met 75 procent voor zaterdag en 50 procent voor zondag", vertelt Clémentine Blanchard van het Bureau voor Toerisme.

Op zoek naar promoties

Val Thorens lijkt dus merkwaardig genoeg geen opvallende wijzigingen in het consumentengedrag vast te stellen. "Voor Kerstmis en januari is een groot deel van de boekingen al vastgelegd", zegt Blanchard. Zij voegt eraan toe dat de eerste vooruitzichten voor het nieuwe seizoen er tamelijk goed uitzien.

Nochtans stellen ook de touroperators vast dat steeds meer mensen op zoek gaan naar aanbiedingen op het internet. "Ze kunnen gemakkelijker vergelijken en wachten daarom ook langer om te boeken", weet Cédric Maraite, salesverantwoordelijke bij het callcenter van Travel Horizon (Belgotrip, Halloween, …).

Invloed van de kalender

Maar Maraite nuanceert zijn commentaar toch wat in functie van het product. Luxevakanties kennen veel succes. De klanten hechten nu eenmaal steeds meer belang aan comfort. "In dat segment zijn de eerste boekingen vanaf half augustus beginnen binnenlopen. Momenteel is al 70 procent daarvan volgeboekt", benadrukt hij.

Die vaststelling wordt bevestigd door Club Med, de grootste touroperator van all-in luxereizen. "De data van de schoolvakanties vallen goed dit jaar en daardoor hebben wij al heel wat boekingen binnen", zegt Philippe Mahouin, directeur van Club Med voor België en Luxemburg.  "De vraag staat minder onder druk en daardoor zijn de vakanties betaalbaarder", besluit hij.

Dit jaar valt de krokusvakantie in België bijna een maand later dan vorig jaar. "Het is dan ook logisch dat de boekingen een maand vertraging oplopen", zegt Maraite nog.

Prijs van forfaits

Maar ook de prijs van de skiliften heeft een invloed op de boekingen. De prijs van de forfaits ondervindt hevige concurrentie in Europa. Om hun aantrekkingskracht te behouden, hebben de Franse uitbaters zoals la Compagnie des Alpes al laten weten dat de doorgevoerde prijsverhogingen redelijk zullen blijven. Maar voor de skiërs vertegenwoordigt die verplichte bijkomende uitgave al gauw 15 procent van hun skibudget. Dat is niet niks.

Zin om meteen te vertrekken?

Neckermann, Travel Horizon en Belgotrip bieden momenteel heel wat promoties aan voor verblijven van één week tijdens de eerste helft van december. De prijs voor het logies schommelt tussen 115 en 160 euro.

Club Med geeft dan weer een korting van 200 euro per persoon als u boekt vóór 12 december. En wilt u er snel even tussenuit, dan biedt Club Med momenteel lastminutepromoties aan voor een verblijf van 4 nachten. De korting bedraagt zo’n 20 procent van de totale prijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud