Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe betaalt u in het buitenland?

Betaalt u op uw vakantiebestemming met uw debet- of kredietkaart? Moet u de Maestro-functie activeren of de limiet van uw Visa-kaart verhogen? En zijn prepaidkaarten interessant? Een stand van zaken.

Elk jaar opnieuw komt de vraag weer terug, welke kaart moet u gebruiken in het buitenland: uw gewone debetkaart of uw kredietkaart? Het antwoord hangt af van het land waar u naartoe reist. En er bestaat een onderscheid maken tussen Europa en de rest van de wereld.

In Europa

  • Betalen: een debet- of kredietkaart gebruiken om betalingen te doen in de Europese Economische Ruimte (Noorwegen, Liechtenstein, Ijsland en de 28 landen van de Europese Unie) is volledig gratis. U kunt uw aankopen dus betalen met uw Maestro-, Visa- of American Express-kaart zonder bijkomende kosten.

  • Geld opvragen: geld uit de muur halen doet u beter met uw debetkaart. Bent u bijvoorbeeld klant bij BNP Paribas Fortis? Dan kost 100 euro afhalen met Maestro 10 eurocent, en dat is  ongeacht het bedrag dat u opvraagt. Als u daarvoor uw kredietkaart gebruikt, zijn de kosten veel hoger. U betaalt dan 1 procent van het opgevraagde bedrag, met een minimum van 5 euro. Dat is een verschil van 4,90 euro.

 

Rest van de wereld

  • Betalen: betaal altijd met uw kredietkaart. Er wordt sowieso op al uw aankopen een wisselmarge toegepast, en dat ongeacht de kaart die u gebruikt (debet- of kredietkaart). Maar het gebruik van uw debetkaart brengt extra kosten mee. Zo rekent BNP Paribas Fortis 1,21 procent van het bedrag aan voor ‘verwerkingskosten’. Bij ING betaalt u dan weer een ‘verwerkingscommissie’ van 0,61 euro.

  • Geld opvragen: net zoals in Europa, gebruikt u ook in de rest van de wereld beter uw debetkaart om geld uit de muur te halen. Voor een geldopvraging met uw debetkaart betaalt u bij BNP Paribas Fortis, bovenop de wisselkosten (1,63 procent van het bedrag) nog eens 0,30 procent van het bedrag + 2,86 euro verwerkingskosten. Met een kredietkaart is dat 3,5 procent van het bedrag met een minimum van 5 euro + 4 euro BCC verwerkingskosten + wisselkosten.

 

Samengevat

(*) Opgelet: elke bank hanteert haar eigen tarieven. Afhankelijk van het bedrag, is het soms toch interessanter om geld op te vragen via uw kredietkaart. Zo rekent Belfius bijvoorbeeld 2,50 euro kosten + 1 procent van het bedrag aan (exclusief wisselkosten) voor geldopvragingen buiten de eurozone met een debetkaart. Voor een kredietkaart is dat 5 euro. Voor een geldopvraging van meer dan 250 euro geeft u dus de voorkeur aan uw kredietkaart. Wilt u er zeker van zijn dat u altijd de juiste kaart gebruikt? Check dan welke tarieven uw bank toepast (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC).

Moet u de Maestro-functie activeren …

Om fraude (skimming) tegen te gaan, hebben de meeste banken sinds januari 2011 de Maestro-functie beperkt tot de landen van de Europese Unie en Turkije. Reist u naar een ander land? Dan moet u aan uw bank vragen om de Maestro-functie gratis en tijdelijk te activeren.

Die aanvraag kan telefonisch gebeuren. Behalve dan bij ING, waar u uitzonderingen altijd moet aanvragen in het kantoor. Klanten van BNP Paribas Fortis en KBC kunnen hun kaart dan weer zelf deblokkeren via pc-banking. Afhankelijk van de bank, duurt het 24 tot 48 uur voor de kaart gedeblokkeerd is.

… en de limiet van uw kredietkaart verhogen?

Aangezien u uw aankopen in het buitenland best met uw kredietkaart betaalt, doet u er goed aan de uitgavelimiet van uw kaart te controleren. Vraag indien nodig aan uw bank om de limiet tijdelijk te verhogen. De minimaal toegestane uitgavelimiet van een Visa Classic-kaart bij sommige bankinstellingen zoals Keytrade Bank is 1.250 euro. Maar als u een auto huurt, dient uw kredietkaart in principe als waarborg. Er wordt dan een bedrag, dat kan oplopen tot 800 of 1.000 euro, geblokkeerd gedurende de periode dat u de wagen huurt.

U moet die verhoging van de uitgavelimiet aanvragen in uw bankkantoor. Doe dat wel enkele dagen voor uw vertrek, want de bank onderzoekt eerst uw kredietwaardigheid en gaat na welk risico ze loopt. Opgepast: zijn er meerdere kaarten verbonden aan eenzelfde Visa- of Mastercard-rekening? Dan kan het ook nodig zijn om de limiet van de rekening te verhogen. ‘Vooral omdat de uitgavelimiet van de rekening primeert op die van de kaart’, zegt Hilde Junius, woordvoerster van BNP Paribas Fortis.

Een voorbeeld: een gezin deelt een Visa-rekening met een maandelijkse uitgavenlimiet van 3.750 euro. Iedere kaarthouder beschikt over een eigen limiet: 2.500 euro voor de vader, 2.500 euro voor de moeder en 1.250 euro voor de zoon. Als de ouders deze maand samen al 3.750 euro hebben uitgegeven, kan de zoon – tot de volgende maandelijkse debitering – zijn kaart niet gebruiken. Om daaraan te verhelpen, kunt u een prepaidkaart aanvragen.

Is een prepaidkaart interessant?

Prepaidkaarten kunnen dienen als betaalmiddel in het buitenland. Omdat u alleen het bedrag kunt opnemen dat erop is gestort, houdt u uw budget onder controle. Bij onverwachte uitgaven, kunt u de kaart gemakkelijk opnieuw opladen, zelfs vanuit het buitenland (via de smartphone-applicatie of via Internet).

Sommige banken distribueren deze kaart gratis bij hun klanten die erom vragen. Dat is het geval bij de klanten van Belfius die houder zijn van de rekeningen Red of Gold als hun pakket slechts één MasterCard of Visa-kaart bevat. Vanaf een derde kaart moeten ze 0,96 euro per maand betalen voor een Red-rekening en 2,09 euro per maand voor een Gold-rekening.

De bpaid kaart van bpost is ook ‘gratis’, maar de houders van deze kaart moeten wel een jaarlijkse bijdrage van 12 euro betalen. Zoek de fout!

Noteer ten slotte dat de prijs voor een herlading kan variëren van emittent tot emittent. Bij Belfius bijvoorbeeld is het herladen volledig gratis. Bij Bpost is de eerste herlading en de herladingen via bankoverschrijving gratis. Wie herlaadt via internet of postkantoor betaalt respectievelijk 2 en 3 euro.

(Vind hier de voorwaarden en tarieven voor prepaidkaarten in België: Axa, Banca Monte Paschi Belgio, Belfius, bpaid, Buy Way, Hello Bank, KBCMoneybookers, Viking Mobile).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud