Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe lowcost zijn Ryanair en co écht?

Als het gaat om het aanrekenen van bijkomende supplementen, is de creativiteit van lagekostenmaatschappijen onuitputtelijk. Daardoor valt de geafficheerde ‘superlage’ prijs vaak veel duurder uit. Waar moet u op letten?

(netto/la capitale) – Wie een vliegtuigticket boekt, mag sowieso de bijkomende kosten niet uit het oog verliezen. Want zeker bij lagekostenmaatschappijen kan het verschil tussen de geafficheerde en de reële prijs ver uit elkaar liggen. Tot die conclusie kwam ook de Europese consumentenorganisatie ECC. Die vergeleek de prijs van een ticket heen en terug Dublin-Charleroi met luchtvaartmaatschappij Ryanair. De prijs voor dezelfde vlucht kon variëren van 12 euro tot… 208 euro. De prijs bleek sterk afhankelijk van de betalingswijze, de bagage of de vraag om voorrang te krijgen bij het instappen.

Dezelfde oefening werd gemaakt bij Wizz Air, een andere lagekostenmaatschappij. Het ticket heen en terug Charloroi-Praag kostte in het beste geval 24,98 euro, maar die prijs kon door bijkomende supplementen oplopen tot 159,59 euro.

De supplementen kunnen overigens niet enkel bij lagekostenmaatschappijen hoog oplopen. Volgens het Franse La Capitale pakte KLM donderdag uit met een promotie Parijs-Montréal. Het prijskaartje? 423 euro. Uiteindelijk liep de werkelijke prijs nog verder op tot 937 euro.

Zelf getest

Netto deed ook zelf de test met één van de laatste promoties van Ryanair. Van Charleroi naar Praag, 4,99 euro voor de heenreis en dezelfde prijs voor de terugreis. Daarmee zou de totale prijs uitkomen op 9,98 euro, ware het niet dat daar nog taksen bovenop: 15,49 euro voor de heenreis en 33,37 euro voor de terugreis. Daarmee kosten beide vliegtuigtickets samen al 58,84 euro. En uiteraard is ook dat nog steeds een heel aantrekkelijke prijs, maar dan moet u wel zonder bagage vliegen en online inchecken.

Afhankelijk van de supplementen die u zelf verkiest, gaat het totale kostenplaatje nog verder de hoogte in: online één stuk bagage inchecken (30 euro), reisverzekering (14,50 euro), ‘priority boarding’ om voorrang te krijgen bij het instappen (6 euro) of het krijgen van een reservatiebevestiging per sms (1 euro). Daarmee is de totale prijs bijna verdubbeld tot 110,34 euro.

De prijs kan nog verdrievoudigen. Daarvoor volstaat het dat u een groot muziekinstrument of sportuitrusting (ski’s, snowboard, vishengel,…) meewil. Op die manier komt er al gauw 60 euro bovenop. De prijs van uw lowcostvlucht bedraagt daarmee 170,34 euro.

Goedkoop vliegen

Uiteraard blijven de tarieven van lagekostenmaatschappijen in veel gevallen uiterst interessant. Maar wie op zoek is naar een goedkope vlucht kan dus maar beter rekening houden met de bijkomende supplementen die het kostenplaatje de hoogte induwen. Consumenten die op zoek zijn naar de goedkoopste vlucht moet dus verder kijken dan de geafficheerde prijs en ook de tarieven van bijkomende supplementen in rekening brengen. Want ook die variëren sterk per luchtvaartmaatschappij. Enkel op die manier is het mogelijk om hét goedkoopste vliegtuigticket op de kop te tikken.

‘Misleidende reclame’

Twaalf luchtvaartmaatschappijen en achttien websites gebruiken nog steeds misleidende reclame en oneerlijke praktijken om vliegtuigtickets aan de mand te brengen. Dat concludeert de Europese Commissie in een nieuw rapport. De voorgestelde prijzen van vliegtuigtickets zijn misleidend of onvolledig en op websites worden bepaalde opties vooraf aangevinkt. De geviseerde websites zijn onder meer die van Emirates, Northwest, Turkish Airlines, Olympic Airways of Royal Air Maroc.

Daarmee is de situatie sterk verbeterd in vergelijking met vorig jaar. Toen bleek dat een derde van de 400 onderzochte sites om één of andere manier de consumentenregels met de voeten trad. Sindsdien hebben de meeste website orde op zaken gesteld. Zo hebben onder meer Brussel Airlines en Ryanair de tekortkomingen aangepakt of zullen ze dat op korte termijn zeker doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud